Spelbeschrijving

De titel zegt het al, in Potion Explosion proberen we zo veel mogelijk explosies te creëren. Met de gifstoffen die hierdoor vrijkomen gaan we aan de slag om zoveel mogelijk drankjes te brouwen. Elk drankje heeft niet alleen zijn eigen recept, maar ook een magische kracht en een bepaalde waarde. Behaal bekwaamheidsfiches t.w.v. vier overwinningspunten door drie drankjes van hetzelfde type of vijf drankjes van verschillende types te brouwen.

De gifstoffen/ingrediënten worden in Potion Explosion voorgesteld door een hoop knikkers in vier verschillende kleuren. Alle knikkers gaan in een kartonnen verdeler, die je voor je eerste speelsessie wel nog eerst in elkaar moet knutselen. Als je aan de beurt bent kies je één ingrediënt uit de verdeler, als hierdoor twee (of meer) knikkers in dezelfde kleur tegen elkaar vallen noemen we dit een explosie. Alle knikkers van deze explosie mag je vervolgens uit de verdeler nemen. Er kan uiteraard een kettingreactie ontstaan waarbij er meerdere explosies op elkaar volgen, alle knikkers die deel zijn van zo’n explosie zijn voor jou. Vervolgens kan je alle verzamelde knikkers gebruiken om je drankjes te brouwen: alle ingrediënten die je nodig hebt kan je rechtstreeks op de recepten van je drankjes leggen. Wanneer je alle nodige ingrediënten voor een drankje verzameld hebt kan je het drankje vervolledigen, alle gebruikte knikkers gaan terug in de verdeler. Dit drankje kan je vanaf nu opdrinken om z’n magische kracht te gebruiken, aan het einde van het spel levert het ook overwinningspunten op. Op het einde moet je alle ongebruikte knikkers van deze beurt in je reserve leggen. Daar is echter maar plaats voor drie ingrediënten, al de rest gaat terug naar de verdeler. Tenslotte mag je nog één van de vijf beschikbare recepten nemen, zo kan je tijdens je volgende beurt terug beginnen brouwen!

Met de magische krachten van gebrouwen drankjes kan je 1, 2, 3 of zelfs nog meer extra ingrediënten uit de verdeler nemen. Met andere drankjes kan je dan weer ingrediënten uit de reserve van je tegenstander stelen of ingrediënten uit jouw reserve als joker laten tellen. Van zodra een speler drie drankjes van hetzelfde type, of vijf drankjes van een verschillend type heeft gebrouwd ontvangt hij een bekwaamheidsfiche. Aan het einde van de ronde waarin het laatste bekwaamheidsfiche verdeeld werd eindigt het spel. De spelers tellen nu de punten vermeld op hun drankjes en verzamelde fiches, de speler met de meeste punten wint.

Onze mening

Potion Explosion is zo’n spel dat je écht gespeeld moet hebben vooraleer je mening te geven. We hoorden alvast heel wat mensen met vooroordelen: “oei, met knikkers”, “dat lijkt wel voor kinderen”, … . Wel laten we voor eens en altijd duidelijk maken: geef het spel op zijn minst een kans. Hou je van een licht familiespel met eenvoudige spelregels en toch de nodige diepgang? Dan zit je alvast aan het juiste adres. Eenvoudiger kan het niet zijn: je neemt een knikker en je probeert kettingreacties te maken. Toch schuilt er heel wat meer achter de keuze van je drankjes. Kies je recepten die veel punten opleveren aan het einde van het spel? Of baseer je je op de knikkers die je denkt te kunnen verzamelen en kies je dus recepten die je snel kan vervullen? Dan heb je ook nog die setjes voor de bekwaamheidsfiches in je achterhoofd, en ook de magische kracht van de drankjes spelen een rol. Dan hebben we het nog niet over het nemen van de knikkers: je wilt zelf zo veel mogelijk explosies veroorzaken, maar je wilt het je tegenstanders ook niet te gemakkelijk maken… Kortom: dit spel kan je op twee manieren spelen. Je kan heel doordacht te werk gaan, maar het kan ook gewoon vlot, op het gevoel. Ideaal voor verschillende gelegenheden en verschillende medespelers! Vooraleer je met dit leuke spel aan de slag kan moet je nog wel wat tijd voorzien om de kartonnen verdeler in elkaar te knutselen, ook valt er best wel wat materiaal uit te punchen. De eerste druk had een klein mankement wat betreft die verdeler, maar met wat extra stukken – die je er bij je aankoop bij krijgt – is dat alvast opgelost, de tweede druk zou dat probleem niet meer hebben. De herspeelbaarheid is wat ons betreft vrij hoog, niet speciaal omdat het altijd anders is, maar gewoon omdat het zo’n verslavend spel is. Met twee spelers kan je doordachter te werk gaan in die zin dat je de verdeler meer onder controle hebt en je bij vier spelers minder goed kan voorspellen hoe de knikkers zullen liggen als het terug aan jou ligt, maar qua speelplezier maakt dat geen verschil.

Conclusie: Potion Explosion is een verslavend familiespel om te koesteren!

Potion Explosion

Met dank aan Horrible Games!

Met dank aan Horrible Games!

Potion Explosion

Auteurs: Stefano Castelli, Andrea Crespi & Lorenzo Silva
Uitgever: Horrible Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 10 jaar