Spelbeschrijving

primieraVier gekleurde sets kaarten met waarden één tot tien, meer heb je niet nodig voor een spelletje Primiera. Aan het begin van een ronde heb je geen idee met wie je zal samenwerken… speel je deze ronde met één van je medespelers? Maar met welke medespeler zal je dan moeten samenwerken? Of wordt het deze keer toch een rondje alleen en ga je volop voor de dubbele punten? Het kan allemaal, en dat alles met één doel voor ogen: de eerste speler zijn om 21 punten te verzamelen.

Primiera is ontwikkeld voor vier spelers, in de varianten voor twee of drie spelers speelt iedereen steeds voor zichzelf en worden er geen teams gevormd. In het originele spel (voor vier spelers) krijgt iedereen aan het begin één Herald uitgedeeld, dat zijn de vier kaarten met waarde één. De minst goede kaart zou je denken, maar het is wel een Herald die zal bepalen met wie jij deze ronde zal samenwerken. Nadat elke speler één Herald ontvangen heeft worden ook de overige 36 kaarten verdeeld tot alle spelers tien kaarten hebben. Elke speler kiest daarna één kaart (géén Herald) om in het midden van de tafel te leggen, dit worden de startkaarten. Vervolgens begint de startspeler aan zijn eerste beurt, waarin je telkens één kaart speelt en daarmee probeert andere kaarten te verkrijgen. Wanneer je een kaart neemt en er op tafel al een kaart met dezelfde waarde ligt moet je deze kaart nemen. Als je bv. een rode 5 op tafel ligt zal de eerstvolgende speler die een andere vijf (groen, blauw of geel) speelt deze kaart mogen nemen. Wanneer er meerdere passende kaarten liggen mag je één kaart kiezen. Wanneer er geen passende kaart ligt kan je in het beste geval twee (of zelfs meer) kaarten nemen waarvan de som gelijk is aan je zonet gespeelde kaart. De kaarten die je op deze manier verzameld komen op een aparte stapel te liggen en zullen van belang zijn voor de volgende puntentelling. De eerste speler die zijn/haar Herald uitspeelt zal bepalen met wie hij/zij in het team zal zitten, de pijl op de kaart toont aan of je alleen, met je linker, rechter of overbuur in het team zit. De volgende Heralds die gespeeld worden hebben geen effect meer. Nadat alle spelers hun kaarten hebben uitgespeeld volgt de puntentelling, er zijn elke ronde vier punten te verdienen: één voor het team met de meeste kaarten, één voor de meeste gele kaarten, één voor de meeste kaarten met een 7 en één voor het team dat de beste Primiera score kan maken. De Primiera score wordt gemaakt uit maximum vier kaarten van een verschillende kleur. Diegene die er tijdens het spel in slaagt om alle kaarten van tafel te namen krijgt een extra bonuspunt. Alle spelers van het team krijgen even veel punten, daarna worden de kaarten opnieuw gedeeld voor de volgende ronde. De kans is groot dat je de volgende ronde met een andere speler in het team zit. De speler die er als eerste in slaagt om 21 punten te halen wint het spel.

Onze mening

Primiera is één van de vele kaartspelletjes die elk jaar op de markt verschijnen. Qua regels leek ook deze weer een unieke draai aan een klassiek getint spel te geven. De spelregels zijn eenvoudig: kaartje weggooien om een ander kaartje met exact dezelfde waarde op je puntenstapel te leggen. Als dat niet kan ben je gelukkig, want dan kan je misschien wel twee of drie kaarten nemen… of misschien heb je gewone brute pech en krijg je er niets voor in de plaats. Met twee of drie spelers komt er ook niet meer bij kijken en kan je er dan ook niets meer in zien dan een ordinair kaartspel, misschien krijg je de fervente kaartspelers er nog mee aan tafel. Hetgeen Primiera wel bijzonder maakt zijn die Herald kaarten, het feit dat je soms alleen speelt en andere keren in een team zit is best leuk gevonden. Soms duurt het lang vooraleer er een Herald gespeeld wordt, andere keren niet. Misschien wil je jouw Herald juist niet als eerste uitspelen omdat de speler waar jouw kaart naar wijst nog niet veel soeps heeft gedaan tijdens deze ronde? Dan maar hopen dat een andere speler een betere Herald uitspeelt. Ook met deze kaarten erbij blijft Primiera een kaartspel dat niet voldoende kan overtuigen om nog op tafel te komen. Het grootste nadeel is wellicht dat het heel lang duurt vooraleer één speler 21 punten heeft, het is zeker geen uitzondering als je 45 minuten aan een stuk kaartjes op tafel zit te leggen voor er een winnaar bekend is.

Conclusie: Primiera is een kaartspel waar weinig op aan te merken valt maar gewoon niet genoeg kan boeien om regelmatig op tafel te komen.

Met dank aan Kaleidos Games!

Met dank aan Kaleidos Games!

PrimieraPrimiera

Auteur: Spartaco Albertarelli
Uitgever: Kaleidos Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 14 jaar