Spelbeschrijving

QHK_spelcompHet kaartspel van Qwixx heeft natuurlijk heel wat weg van het dobbelspel dat vorig jaar heel wat prijzen gewonnen heeft!

Ook nu proberen we op ons scoreblad zoveel mogelijk getallen in de vier kleuren aan te kruisen.. Hoe meer kruisjes, hoe meer punten! Wanneer je een getal aanduid in de rij moet dit altijd van links naar rechts, al ben je uiteraard niet verplicht om alle getallen aan te kruisen.Van zodra dat je minstens 5 kruisjes in een rij hebt mag je ook het laatste getal aanduiden (rode en gele 12; groene en blauwe 2). Wanneer je dit doet sluit je die bepaalde kleur, maar anders dan in het dobbelspel sluit je deze kleur enkel voor jezelf en niet voor je medespelers. Wanneer één iemand 2 kleuren heeft gesloten (of 4 mislukte rondes heeft) is het spel onmiddellijk gedaan.

Je hebt kaarten van 2 tot 12 in alle vier de kleuren, en dan nog één set jokers van 2 tot 12. Belangrijk detail: op de voorkant van de kaart zie je de kleur én het getal, op de achterkant zie je enkel het getal. Er liggen 4 kaarten in het aanbod met de rugzijde naar boven en daarnaast ligt de stapel. In het begin van je beurt vul je je hand aan tot 5 kaarten met behulp van de kaarten uit het aanbod. Wanneer je dan ook het aanbod hebt aangevuld wordt er gekeken naar de bovenste kaart van de stapel: dit getal mag iedereen aanduiden in een kleur naar zijn keuze. Daarna mag je tot max. 3 kaarten uitspelen van dezelfde kleur en kan je kiezen of je deze getallen ook wilt aankruisen. Wanneer je meerdere getallen aankruist mag er maar max. één vakje opengelaten worden tussen het hoogste en laagste getal dat je aanduid. 8 – 6 – 5 mag dus omdat je dan enkel de ‘7’ open laat. 8 – 6 – 4 mag niet. Heb je géén kruisje kunnen/willen zetten deze ronde dan vink je een vakje ‘mislukte ronde’ aan.

Wanneer de stapel op is wordt deze geschud. Met 2 spelers is dat meestal niet van toepassing, met 4 spelers was dit soms wel nodig.

Onze mening

Het kaartspel van Qwixx heeft uiteraard veel gelijkenissen met het dobbelspel, maar toch voelt het heel anders. Terwijl de dobbelstenen een grote geluksfactor zijn in het dobbelspel kan je het kaartspel iets beter controleren. Wanneer je kaarten kiest weet je op zijn minst het getal al en is enkel de kleur een verassing. Bovendien kan je ook in de gaten houden welke kaarten al gespeeld zijn en dat kan je helpen met bepaalde keuzes.. Al kan je natuurlijk ook gewoon op het gevoel spelen zoals bij het dobbelspel 🙂

Het is vaak interessant om meerdere kaarten uit te spelen (uiteraard van dezelfde kleur), ookal kan je ze niet allemaal aankruisen. Dan kan je namelijk meer kaarten nemen in je volgende beurt en is de kans groter dat je interessante kaarten op hand krijgt.

Conclusie: Het kaartspel is even snel uitgelegd als het dobbelspel, maar je hebt het iets meer in de hand. Wij vermoeden dat ook dit een toppertje zal worden, ter afwisseling met het dobbelspel 🙂 8/10

Qwixx – het kaartspel!

Auteur: Steffen Benndorf & Reinhard Staupe
Uitgeverij: White Goblin Games
Speelduur: ± 15 min.
Aantal spelers: 2 – 5
Vanaf 8 jaar