Spelbeschrijving

Res Publica is een kaartspel van de alombekende Reiner Knizia. Heel wat jaren geleden werd het uitgebracht door Queen Games, nu komt Mage Company met een re-make. (Min of meer) hetzelfde spel, maar in een modern jasje en een nieuw thema: ruimte. De bedoeling is nog steeds dezelfde: verzamel kaarten, handel met je tegenstanders en vorm waardevolle setjes.

Als je aan de beurt bent kan je eerst kaarten ruilen met je tegenstander, vervolgens kan je actiekaarten uitspelen om – in een ideale situatie – aan het einde van je beurt een volledige set bij elkaar horende kaarten open te leggen. Daarna kan je één race kaart en maximum twee technologie kaarten trekken. Indien je beslist om kaarten te ruilen met je tegenstanders is er één belangrijke regel: je mag niet gaan onderhandelen. Je kan zeggen welke kaart(en) je graag wilt afgeven OF je kan zeggen welke kaart(en) je graag wilt krijgen, een combinatie van de twee is onmogelijk. Je tegenstanders krijgen vervolgens de kans om een tegenbod op te maken. Nadat alle (geïnteresseerde) spelers een tegenbod hebben gedaan kan jij hier één bod uit kiezen, als er niemand geïnteresseerd was heb je pech en mag je geen tweede voorstel doen. Het is uiteraard verplicht om je aan je woord te houden. Na deze ruilactie kan je eventueel actiekaarten uitspelen, indien je die in je bezit hebt. Tenslotte probeer je een complete set kaarten te verzamelen en open te leggen, een set kaarten kan bijvoorbeeld bestaan uit vijf identieke race kaarten of uit drie identieke Aturians. Afhankelijk van jouw set ontvang je de bijhorende scorekaarten. Naast het verzamelen van deze scorekaarten probeer je ook je eigen planeet op te bouwen. Deze planeet bestaat uit vier puzzelstukjes, door te voldoen aan de vooropgestelde voorwaarden kan je een puzzelstuk bemachtigen. Zo moet je twee ruimtestations hebben gebouwd voor één van die puzzelstukjes, dat puzzelstuk is vanaf dan ook 7 punten waard.

Van zodra de laatste technologie kaart getrokken werd of wanneer een speler er in geslaagd is zijn planeet te vervolledigen eindigt het spel. Na een eindronde worden alle punten opgeteld, de speler met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

Eerst en vooral even duidelijk vermelden dat we enkel een prototype hebben gespeeld. Dat prototype bestond uit zwart-wit kaarten en was mede daardoor minder aangenaam om te spelen. Res Publica is in principe erg eenvoudig, je probeert gewoon setjes te vormen. Je kunt wat geluk hebben door de juiste kaarten op hand te krijgen, anders moet je het geluk wat gaan zoeken door de juiste ruilacties te ondernemen. Dat laatste is dan ook hetgeen waar dit kaartspel voornamelijk om draait, alles hangt af van het onderhandelen. Dat is nu net een element waar wij niet zo’n grote fan van zijn. In dat genre zijn er maar weinig spellen die ons kunnen overtuigen, Res Publica 2230AD hoort daar niet meteen bij. Toch is dit allemaal relatief, dit soort spellen valt of staat met de juiste spelersgroep. In de ene groep komt het volledig tot zijn recht, met andere spelers valt er gewoon helemaal niets aan te beleven. We zijn alvast benieuwd om later de échte versie nog een kans te geven met de juiste spelers, de gekleurde kaarten zullen het wellicht al heel wat makkelijker maken. De nieuwe illustraties zijn wat ons betreft geslaagd en passen perfect bij het nieuwe thema. Res Publica 2230AD is momenteel op Kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/magecompany/res-publica-2230ad .

Conclusie: Een kaartspel voor spelers die graag onderhandelen.

Res Publica

Met dank aan Mage Company!

Met dank aan Mage Company!

Res Publica 2230AD

Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Mage Company
Aantal spelers: 3 – 5
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 10 jaar