Spelbeschrijving

Iedereen kent het wel, tot vervelens toe, het klassieke ‘papier, steen, schaar’! In Rock, Paper, Scissors, BANG! maakt de auteur gebruik van het bekende principe en vormt hij het om tot een strategisch bordspel voor twee tot vier spelers.

Elke speler begint het spel met 12 speelstukken in de gekozen kleur, van elk symbool heb je dus drie exemplaren. Het spel wordt gespeeld over twee ronden. In de eerste ronde plaatsen de spelers elk om beurt één van hun speelstukken op het 5×5-bord. Met twee spelers zullen beide spelers dus al hun 12 speelstukken kunnen plaatsen, met meerdere spelers zetten ze maar 6 of 8 speelstukken in. Wanneer het speelbord vol staat begint de tweede ronde van het spel waarbij de spelers hun speelstukken kunnen verplaatsen. Je kan uiteraard enkel je eigen speelstukken verplaatsen naar een aangrenzend (ook diagonaal!) veld, dat veld mag bovendien niet leeg zijn. Je speelstuk moet tenslotte kunnen winnen in een duel papier, steen, schaar. Op een steen kan dus enkel een speelstuk ‘blad’ geplaatst worden, waarop enkel een schaar geplaatste kan worden enz. Het dynamiet wordt niet gebruikt om stapels te maken maar om af te breken, ook deze kan je verplaatsen naar een aangrenzend veld met één of meerdere speelstukken. Het dynamiet zorgt er voor dat de volledige toren, inclusief het dynamiet, van het speelbord wordt verwijderd.

Het spel eindigt nadat alle spelers gepast hebben. De kleur van de speelstukken bovenop de torens bepaalt wie de punten verdient. Je krijgt vervolgens punten gelijk aan de hoogte van de toren min één. Voor een toren van 5 hoog ontvang je dus 4 punten.

Onze mening

Laat ons zeggen dat het klassieke papier, steen, schaar niet bij ons favoriete spellen hoort, we wisten dus ook niet goed wat we van dit nieuwe (mini-)bordspel moesten verwachten. In dat opzicht was het een positieve verrassing, het spel biedt meer uitdaging dan je zou vermoeden tijdens het lezen van de spelregels. De eerste versie van het spel was enkel bedoeld voor twee spelers, dat is er nog steeds aan te merken want het speelt met twee spelers toch wel op zijn best. Met meerdere spelers kan het ook, maar verliest het een beetje aan strategie. Het plaatsen van de speelstukken lijkt, zeker in het eerste spel, heel abstract en nutteloos, eens je het spel volledig gespeeld hebt zal je meer overzicht krijgen. Maar dan nog blijft het eerste gedeelte van het spel een beetje een gok, tijdens het tweede deel probeer je er dan het meeste uit te halen. Vooral in je eerste paar potjes ben je verrast door de mogelijkheden en het feit dat je toch steeds iets over het hoofd gezien hebt.

Na een aantal spellen was het fijne er wel af, het was leuk om eens te spelen, maar de kans is klein dat het nog op tafel zal komen. Daar is het niet uitdagend en leuk genoeg voor. Ook het uiterlijk van het spel spreekt niet aan, als vrienden uit onze kast een spel mogen kiezen zonder er iets van te kennen zullen er maar weinigen voor dit spel kiezen. Net als Terrain zit het wel verpakt in een zakje dat eenvoudig mee te nemen is, maar ook hier is de kwaliteit van speelstukken niet wat we gewoon zijn. Houten (stevige) speelstukken met een sticker op om het symbool en de kleur weer te geven. Een pluim voor de auteur die 48000 speelstukken met de hand beplakt heeft. Steek dit spel in een heel andere lay-out en het wordt opeens veel aantrekkelijker voor de gelegenheidsspeler.

Conclusie: Dit mini-bordspel fascineert voor de eerste potjes maar verdwijnt al snel terug naar de achtergrond.

RPSB

Met dank aan North & South Games!

Met dank aan North & South Games!

Rock, Paper, Scissors, BANG!

Auteur: Dave Cousins
Uitgeverij: North & South Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 7 jaar