Op Spiel zijn we elk jaar gefascineerd door de Oostenrijkse uitgever Piatnik. Hoewel hun spelletjes hier vaak moeilijk verkrijgbaar zijn, kunnen we nooit om de stand heen. Ook dit jaar hebben we weer enkele Piatnik-titels om uit te testen, één daarvan is het vrolijke kinderspel Ross, the Boss.

Matteo zijn ogen vielen er meteen op, en terecht. Het elektronische hondje spartelt als een gek door de speldoos, in de hoop één van de katten van het hek te schieten. Dit is het soort spel waar elk jong kind gefascineerd naar zal staan kijken. Tegen onze verwachtingen in blijkt Ross the Boss een simpel race-spelletje, waarbij je elke beurt de dobbelsteen kan werpen in de hoop jouw kat als eerste bij de finishlijn te brengen. De ronddartelende hond is daarbij de grote pestfactor, want als jouw kat van de omheining wordt gestoten moet je een heel eind terug! Af en toe kan je schuilgaan in een vuilnisbak, en daar komt het dobbelgeluk weer om de hoek kijken. Kortom: de speler met het meeste dobbelgeluk, wint het spel!

Ross the Boss is zo’n spel dat gewoon aantrekkelijk is voor jonge kinderen. De kleurrijke illustraties, de leuke manier waarop de doos als omheinde tuin wordt gebruikt, de katjes die m.b.v. een vering omhoog kunnen wegschieten en natuurlijk de bewegende hond. Puur speltechnisch zijn dit niet altijd de beste spellen, en dat is ook hier het geval. Matteo ging zich na een tijdje ook ergeren omdat hij zoveel pech had met de dobbelstenen, maar het materiaal blijft hij wel leuk vinden.

Ross, the Boss

Piatnik Spiele, 15 min., 2-4 spelers, vanaf 5 jaar