Spelbeschrijving

RoyalsIn Royals keren de spelers even terug naar de 17de eeuw, waar ze elk in de huid kruipen van een nobel figuur en heerser van Europa proberen te worden. Verzamel de juiste landkaarten en kom aan de macht in de vele Europese steden. Versla je tegenstanders en zorg dat jij een Europese meester wordt doorheen de drie tijdperken. Afhankelijk van je macht en je posities zal je bonussen verkrijgen.

Als je aan de beurt bent ben je verplicht om nieuwe kaarten op hand te nemen. Je hebt daarbij twee opties: of je neemt drie landkaarten, of je neemt één landkaart en één intrigekaart. Bij de landkaarten kan je steeds kiezen tussen drie openliggende kaarten of de gedekte stapel. Na deze actie kan je ook één of meerdere kaarten uitspelen om zo enkele posities op het bord in te nemen. Elke stad heeft twee vacante posities, elk van die posities vraagt een bepaald aantal landkaarten. Door dat aantal kaarten (in de bijhorende kleur) uit te spelen kan je één van jouw blokjes op die stad leggen. Bovendien kan je ook meteen een blokje leggen op de bijhorende edele. Als je de eerste bent om in die stad een blokje te leggen mag je meteen de bijhorende stadsbonus nemen, dit zijn al meteen je eerste punten. Wanneer een stad reeds bezet is door een blokje van een tegenstander kan je deze stad overnemen, je zal dan bovenop de normale kostprijs ook nog een intrigekaart in de juiste kleur moeten uitspelen! Het blokje van je tegenstander wordt vervolgens aan de kant geschoven: jij wordt de nieuwe heerser in dat gedeelte van de stad. De stadsbonus wordt in dit geval niet doorgegeven, die blijft bij de eerste eigenaar.

Van zodra de stapel landkaarten uitgeput is volgt een tussentijdse puntentelling. In elk van de vier landen wordt er gecontroleerd wie de meeste macht heeft, deze speler krijgt de bijhorende puntenfiche. Ook diegene die op de tweede plaats komt wordt nog beloond, maar voor de overigen blijft er helaas niets over. Na deze puntentelling wordt de stapel geschud en gaat het spel gewoon verder, na de derde puntentelling eindigt het spel. Ook tijdens het spel zijn er punten te sprokkelen, naast de eerder vermelde stadsbonussen kan je ook een landbonus verkrijgen door in elke stad van een bepaald land vertegenwoordigt te zijn. Tenslotte kan je ook een bonus krijgen van zodra je een blokje hebt liggen op elke edelman. Aan het einde van het spel worden deze edelen verdeeld onder de spelers, elke edele gaat naar de speler die er de meerderheid heeft. Bij een gelijke stand word ‘de puzzel’ uit elkaar gehaald waardoor beide spelers een half schilderij, en dus de helft van de punten krijgen. Diegene die in totaal de meeste punten heeft wint het spel.

Onze mening

Royals is een puur meerderhedenspel dat velen op een andere manier beginnen. Sommigen gaan in het begin meteen voor vele (en vaak ook kleine) stadsbonussen terwijl anderen meteen sparen om later een grotere slag binnen te halen. Als je er echt met de overwinning vandoor wil dan kan je maar best de beide manieren combineren en proberen zo veel mogelijk in het oog te houden. De stadsbonussen zijn zeer gegeerd in het begin, later moet je ook aandacht besteden aan de landbonussen, de tussentijdse tellingen en vooral: de meerderheden op de edellieden. Wij ontdekten gedurende onze speelsessies dat het niet bij iedereen in de smaak valt: je neemt kaartjes en met wat geluk heb je dan setjes waarmee je een blokje kan leggen. Het voelt bovendien erg abstract aan. Als je dan ook niet erg geïnteresseerd bent in meerderheden kan je er beter niet aan beginnen. Anderen waren dan weer enthousiaster, je kan wel wat geluk gebruiken bij het nemen van de kaarten, maar je probeert uiteraard het beste uit je kaarten te halen. Daarover zijn de meningen dus zeer verdeeld, maar wij hebben het spel met veel plezier gespeeld en leggen het graag nog eens op tafel.

Het materiaal heeft daar zeker iets mee te maken. Het opzetten is snel gedaan: alle bonussen hebben een unieke vorm en kleur en er staat erg duidelijk aangeduid waar alles moet komen te liggen. De edellieden in de vorm van een puzzel zijn erg leuk gevonden. Je leest in vele spelregels dat je de punten moet verdelen bij een gelijke stand, nu kan je dat ook letterlijk doen! Het deck zal je wel moeten voorbereiden naar gelang het aantal spelers, iets zeer belangrijk dat nogal gemakkelijk vergeten wordt. Dat aangepast deck maakt wel dat het spel in balans is met de verschillende spelersaantallen. Ondanks het aangepaste deck kon het spel ons met twee spelers toch niet boeien, de spanning voor het behalen van meerderheden is totaal verdwenen. Als je tegenstander de meerderheid heeft ga je automatisch met de tweede plaats lopen van zodra je er één blokje bezit, je hoeft geen schrik te hebben dat een andere speler ook die nog van je af snoept!

Conclusie: Royals is eenvoudig expertspel voor diegenen die houden van meerderheden!

Royals

Met dank aan ABACUSSPIELE!

Met dank aan ABACUSSPIELE!

Royals

Auteur: Peter Hawes
Uitgeverij: Abacusspiele
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 10 jaar