Spelbeschrijving

Speed SnacksHet leven in een snackbar: zagende klanten omdat ze te lang op hun eten moeten wachten, klanten die voortdurend van menu veranderen, personeel dat niet vlot genoeg werkt. Er zit niets anders op: sneller werken! Bedien je klanten zo snel mogelijk en blijf hopen dat alles goed komt en ze niet wéér van gedacht veranderen. Waar zijn die frietjes? En is die pizza nu al klaar? Ben jij de eerste chef in het dorp die er in slaagt om 5 toques te halen?

Veel voorbereiding heb je niet nodig voor dit tweepersoonsspel, de stapel met maaltijdkaarten goed schudden en het spel kan beginnen. Beide spelers zijn gelijktijdig aan het spelen, het enige wat je doet tijdens een spelletje Speed Snacks is kaarten van de gemeenschappelijke trekstapel nemen. Je kiest daarna of je de getrokken kaart open in het midden van de tafel of gesloten voor je neer legt. Zowel voor je als midden in de tafel kunnen vijf stapels met kaarten komen te liggen, het spreekt voor zich dat de stapels in het midden gemeenschappelijk zijn. Het kan tijdens dit spel perfect gebeuren dat je tegenstander 5 kaarten heeft neergelegd in de tijd dat jij één kaart hebt gekozen.  Wanneer je een “Hurry up”- kaart trekt heb je geen keuze, deze moet in het midden van de tafel op één van de stapels komen te liggen. Vanaf dat moment mag er geen enkele kaart meer op deze stapel gelegd worden. Van zodra er vier zo’n kaarten getrokken zijn – en dus vier stapels gesloten zijn – eindigt de ronde. De spelers draaien de bovenste kaarten van hun vijf persoonlijke stapels om en tellen de punten. Hoe meer keer jouw maaltijden ook in het midden van de tafel zichtbaar liggen, hoe meer punten ze waard zijn. Als er vb. drie pizza’s in het midden van de tafel liggen zijn al jouw pizza’s drie punten waard enz. Alle spelers tellen op deze manier hun punten, de speler met de meeste punten wint een toque. Daarna begint de volgende ronde. De speler die er als eerste in slaagt om vijf toques te behalen wint het spel.

Het spel voorziet ook vijf varianten. Je kan ze allemaal tegelijk toevoegen, maar ze raden in de spelregels aan om elke variant één voor één toe te voegen en het spel op deze manier uit te breiden. De eerste module voegt sprinkhanen toe aan de stapel maaltijdkaarten, je bent dan ook verplicht deze sprinkhanen in je persoonlijke, gedekte stapels te leggen. Aan het einde van de ronde, maar voor de puntentelling, kies je één stapel van je tegenstander. Elke sprinkhaan in deze stapel levert hem/haar één minpunt op. Een tweede module bevat extra kaarten die aan de kant van de tafel worden gelegd. Tijdens de ronde kan je één van deze kaarten nemen, dat is jouw maaltijd van de dag. Voor elke afgebeelde maaltijd dat je aan het einde bovenaan hebt liggen krijg je nu één extra punt. Met de XXL-module krijg je extra opdrachten: je kan nu ingrediënten op deze opdrachtkaart leggen om 3 extra punten te verdienen. Maar let op: als je opdracht niet compleet is verlies je drie punten! De laatste module voegt menu’s toe op een heel andere manier: de twee afgebeelde ingrediënten moeten aan het einde bovenop je stapels liggen om het menu te vervullen. Vervolledigde menukaarten kan je vanaf dan inzetten tijdens het spel. Zo kan je met één kaart een extra punt verdienen, maar met twee kaarten kan je een maaltijdkaart veranderen! In ruil voor drie menukaarten kan je tenslotte meteen een extra toque nemen.

Onze mening

Laat ons beginnen bij de modules. Speed Snacks heeft heel eenvoudige spelregels, waardoor een geoefende speler zonder problemen alle modules aan zijn eerste speelbeurt kan toevoegen. Toch gaat – volgens ons – dan een deel van de magie verloren. Het gaat niet enkel over ‘moeilijk of gemakkelijk’, maar het is gewoon leuk als een spel op die manier kan groeien. Wij vonden het telkens spannend om tijdens een volgende speelsessie te ontdekken wat er aan het spel zou toegevoegd worden, op die manier speel je het al minstens vijf keer. De modules maken het ook leuker, enkel de laatste module (met de menukaarten) sprak ons niet echt aan. Of het spel daarna nog vaak op tafel komt hangt uiteraard volledig van je smaak af, maar hier zal dat niet zo snel gebeuren. De voornaamste reden is omdat we nog steeds geen fans zijn van reactiespellen. Enerzijds is er een grote geluksfactor in het spel, anderzijds heb je toch ook wel enkele dingen in de hand.  Het voornaamste idee dat wij na élke speelsessie hadden is: het duurt gewoon veel te lang. We kunnen Speed Snacks appreciëren voor enkele ronden, maar het duurt ons te lang vooraleer iemand 5 toques heeft verzameld. In het slechtste geval ben je 9 ronden aan het spelen! De illustraties zijn erg mooi en maken het bovendien leuk om te spelen.

Conclusie: Speed Snacks is ideaal voor snelle duo’s!

Speed Snacks

Met dank aan Pegasus Spiele!

Met dank aan Pegasus Spiele!

Speed Snacks

Auteur: Ulrich Blum
Uitgever: Pegasus Spiele
Aantal spelers: 2
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 8 jaar