De grootste spellenbeurs ter wereld vond afgelopen weekend plaats in het Duitse Essen. Het was ronduit indrukwekkend: 62500 m² met 935 standhouders en zo’n 193000 bezoekers. Dankzij een schoolvrije dag konden wij deze keer opnieuw drie dagen gaan, waarvan vooral zaterdag dé drukste dag was. Voor het eerst waren de hallen thematisch ingedeeld, wat als voordeel had dat je een groot deel van je favoriete uitgevers dicht bij elkaar had staan.

Is SPIEL doenbaar met (kleine) kinderen? is zowat de meestgestelde vraag die wij te horen krijgen. Wij vinden absoluut van wél, maar je moet natuurlijk realistisch zijn dat je de beurs dan op een andere manier bezoekt dan als volwassene. Je blijft eens wat langer hangen bij een demo-stand waar ze Puky-fietsen en steppen kunnen uittesten op een leuk parcours, of ze hebben gewoon eventjes zin om met Gravitrax te bouwen i.p.v. een hele dag spelletjes te spelen. Voor gezinnen is de nieuwe indeling van de hallen een groot pluspunt, aangezien veel kinder- en familiespellen nu dicht bij elkaar staan en je gemakkelijk van het ene naar het andere kinderspel kan hoppen. Kobe en Matteo spelen ook al wel eens graag een uitdagend spel, en daar moet je natuurlijk gevoelig langer wachten tot er een tafel vrijkomt. Dat alles maakt dat we lang niet alles hebben kunnen proberen wat er op onze wishlist stond, maar toch hebben we heel wat leuke dingen gezien!

Waar je dit jaar absoluut niet naast kon kijken was de grootse release van Ticket to Ride Legacy. We konden hier en daar wat tekst op de kaartjes spotten dus besloten deze aan ons voorbij te laten gaan en vol spanning te wachten op de Nederlandstalige release volgende maand. Het meest opvallende spel dat we speelden was Block & Key, dat door de jongens gedoopt werd als de Spinderella voor volwassenen. Absoluut een spelletje dat we graag snel opnieuw spelen! Het mooiste spel dat we op de beurs zagen was zonder twijfel Hickory Dickory, benieuwd of dit even leuk is als het eruit ziet! We gingen ook nog langs bij FlexiQ, waar de mooie trofee van Speelgoed van het Jaar stond te blinken naast Orbito. Voorlopig nog geen nieuwe release voor hen, maar veelbelovende plannen. Je vindt hun spellen ondertussen ook gewoon in de Belgische handelaars, heb jij ze al getest?

Na drie dagen spelen koos Matteo Robo Factory als zijn favoriete spel van de beurs! Robo Factory is een familiespel gebaseerd op deductie. Veel logisch nadenken dus, en dat in een thema met kleurrijke robots. Wordt dit dé nieuwe Cluedo? Kobe was dan weer helemaal verkocht door REDWOOD. Hoe fantastisch is dat?! Een spel over natuurfotografie, met een fantastisch en heel vernieuwend spelmechanisme. Eéntje om nooit meer te vergeten!

Tenslotte brachten we ook enkele spelletjes mee naar huis die we nog niet konden testen maar waar we heel benieuwd naar zijn. Zo staat Matteo te popelen om Karak II te testen en wilde Kobe liefst gisterenavond nog met Quicksand beginnen. De mama’s zullen ongetwijfeld snel de spelregels van MLEM en Hickory Dickory beginnen lezen! Ben jij ook benieuwd? Binnenkort weer meer op onze website!

En noteer alvast in de agenda: 3-6 oktober 2024, SPIEL 2024!