Het zit er weer op, ons jaarlijks tripje naar de grootste spellenbeurs van Europa: SPIEL! De organisatoren hebben dit jaar ongeveer 147.000 bezoekers geteld. Die drukte was vooral op zaterdag merkbaar, wanneer het toch niet zo ideaal was om met twee jonge kinderen doorheen die mensenmassa te schuiven op zoek naar een sporadisch vrije tafeltje. Gelukkig was dat op vrijdag en zondag minder extreem, dus aan iedereen die met kinderen wil reizen: ga op alle dagen behalve op zaterdag! Naar Spiel ga je vooral om nieuwe spelletjes te ontdekken. En met 1800 nieuwigheden van meer dan 95 nationaliteiten is dat wel wat. De ontdekkingen die het meeste indruk op ons hebben nagelaten delen we hier graag met jullie:

De grootste ontdekking kwam voor ons vanuit België! België heeft er namelijk een kersverse uitgever bij: FLEXIQ. Zij maakten hun primeur op Spiel, en wat voor één! Wat FlexiQ uniek maakt is de manier waarop ze focussen op bepaalde cognitieve processen. Elk spel heeft één of meerdere twists: terwijl de spelregels eenvoudig blijven wordt er van onze hersenen gevraagd om continu alert te blijven, linken te leggen, flexibel om te gaan met plotse wijzigingen en veel meer. Zij lanceerden hun gamma met maar liefst 7 spellen, en er staan er nog meer op de planning. Hun strategische “Orbito” was voor Kobe hét topspel van Spiel ’22. Naast strategische spelletjes hebben ze ook heel wat reactiespellen, en dat alles met een prachtige vormgeving. Wij volgen met grootse verwachtingen hun evolutie mee op, worden zij straks één van de grotere spelers op de Belgische markt?

Speluitleg van Orbito (FlexiQ)

Een uitgever die zijn naam en faam al dubbel en dik verdiend heeft is dan weer Abacusspiele! Zij brengen al meer dan 30 jaar spelletjes op de Duitstalige markt. Hun spelletjes zijn niet altijd rechtstreeks bij ons te verkrijgen, maar veel van hun toppers worden in een latere fase dan toch vertaald naar de Belgische markt. Denk maar aan Mamma Mia, Zooloretto, Hanabi, Cacao of Leo. Dit jaar brachten ze “Die Wandelnden Türme“, Matteo vond het er zo leuk uit zien dat hij het meteen wilde proberen. We komen er later zeker nog op terug, maar ook dit belooft weer een topper te worden: eenvoudige spelregels en toch weer veel diepgang in een geweldige lay-out!

Die Wandelnden Türme op SPIEL ’22

Daarnaast zijn er nog heel wat spelletjes die we zullen onthouden. Onderandere het deductie spel “Turing Machine” smaakt overduidelijk naar meer. Het Poolse Granna kwam dan weer met een eenvoudig spel “Duos“, waarin je enerzijds linken zoekt tussen 2 afbeeldingen, maar bovenal probeert in te schatten welke link je tegenspelers zullen zien. Een type van spel waar Kobe altijd wel gelukkig van wordt. Terwijl we de voorbije jaren 90% van de tijd doorbrachten bij Haba, blijkt dat we uit dat gamma toch stilaan uitgroeien, hoewel het nieuwe “Helden van het maanlicht” toch nog een groot succes was bij de jongens! Oh, en kennen jullie Codenames? Hiervan wordt in 2023 een app gelanceerd die er echt geweldig uit ziet. Wij konden hem al even uittesten en zijn alvast reuze benieuwd! Kobe en Matteo waren ook onder de indruk van het nieuwe “Foosketball” van Hasbro Gaming, een mooie uitdaging voor de motoriek. Tenslotte, de mooiste doos die de jongens in Essen gespot hebben was die van “Oneironauts” van het Oekraïense (en hier totaal onbekende) IGames.

Voor meer foto’s: check onze Facebook pagina!

Wij gaan de komende weken nog even door om stap voor stap nieuwe spelletjes aan jullie te introduceren. In tussentijd tellen we alvast af naar SPIEL ’23, dus noteer maar snel in jullie agenda: 5 tot 8 oktober 2023!