Spelbeschrijving

Steam-Donkey1897, Koningin Victoria zit staat al 60 jaar aan het roer en dat moet gevierd worden. Er wordt veel volk verwacht in de vier resorts! De vier bekendste vakantieverblijven zijn in onderlinge strijd, enkel in het grootste en beste resort zal de Koningin zelf langskomen. Tijd om in actie te schieten, je bent architect in één van die vakantieverblijven. Zorg voor een resort met alles erop en eraan: hotels, monumenten, stations en entertainment. Voor ieder wat wils, een vakantieverblijf heeft namelijk een stedelijk gedeelte, een mooie kuststreek én groene parken.

Als je aan de beurt bent heb je drie mogelijkheden. Één mogelijkheid is om gebouwen/attracties op te richten, elke kaart geeft aan hoeveel kaarten je daarvoor moet betalen én hoeveel punten zo’n gebouw oplevert aan het einde van het spel. Je zal telkens moeten betalen met kaarten van dezelfde soort (hotel, monument, station of entertainment). Met een andere actie kan je bezoekers naar je resort trekken, hoe meer attracties of gebouwen je al bezit, hoe meer bezoekers. De bezoekers staan in een rij op het platform, aan hun valies kan je zien of ze naar ‘t stad, naar zee of naar een park willen. Je zal maar naar één van die gebieden kunnen reizen tijdens deze beurt, dus je neemt alvast de bezoekers mee die terecht kunnen in het stads, zee- of parkgedeelte van jouw resort. Het aantal bezoekers dat in elk gebouw/attractie terecht kunnen staat ook duidelijk weergegeven op de kaart. Bezoekers komen van het platform en/of van de trekstapel en vormen de achterzijde van de gebouwenkaarten. Meestal kan je het soort van gebouw al zien aan de bezoekerszijde, maar de kleur kan je tot hier toe nog niet weten. Met de laatst mogelijke actie kan je kaarten op hand nemen, je neemt dan alle bezoekers uit je volledige resort op hand. Pas dan weet je effectief welke kleur deze kaarten hebben, de kleur bepaalt namelijk in welk gebied van je resort zo’n gebouw staat. Wanneer je deze actie kiest mag je de handlimiet van 12 kaarten niet uit het oog verliezen, overige bezoekers kan je niet op hand nemen en vertrekken terug naar het platform. Als je tijdens de beurt geen van deze drie acties wil of kan uitvoeren kan je ook de bovenste kaart van de aflegstapel op hand nemen.

Het einde van het spel wordt ingeluid van zodra een speler het vereist aantal gebouwplaatsen in zijn resort bezit. Dat aantal is verschillend voor elk resort en wordt aan het begin van het spel bepaald. Tenslotte volgt de puntentelling. Elk gebouw in je resort is het aantal punten waard dat vermeld staat op de kaart, daarnaast krijgen de spelers nog bonuspunten afhankelijk van hun resort. (bv. 2 bonuspunten per gebouw in het stadsgedeelte) Diegene met de meeste punten is de winnaar van Steam Donkey en mag zich aan een visite van de Koningin verwachten!

Het spel voorziet ook een variant voor gevorderde spelers. In deze variant worden enkele rollen/personages toegevoegd, deze kan je tijdens het spel gebruiken om bepaalde voordelen te krijgen. Zo heb je vb. Prinses Royal, zij kan er voor zorgen dat je nieuwe gebouwen gedurende deze beurt wat goedkoper kan aankopen. Als je van haar voordelen geprofiteerd hebt blijft deze kaart gedraaid voor je liggen, je medespelers kunnen in die ronde niet van haar diensten gebruikmaken. Van zodra de kaart terug recht ligt (dus als jij ze tijdens je volgende beurt niet gebruikt) kunnen medespelers die kaart nemen en inruilen met hun personage om van haar diensten te profiteren.

Onze mening

Als je dit artikel gelezen hebt weet je al dat Steam Donkey alvast een positieve indruk op ons heeft nagelaten. We lazen de spelregels – die overigens erg duidelijk zijn – en begonnen zonder verwachtingen aan dit kaartspelletje. Onze eerste speelsessie, met twee spelers, maakte ons meteen enthousiast! Het spel is heel eenvoudig maar bevat veel meer diepgang dan we vermoed hadden. De manier waarop de dubbelzijdige kaarten in dit spel gebruikt worden werkt hier meer dan behoren. Aan het begin van het spel bouw je alvast één of twee gebouwen, liefst gebouwen die je toelaten om veel bezoekers te trekken gedurende je volgende beurten. Later in het spel ga je misschien duurdere gebouwen aankopen, ze trekken dan wel minder bezoekers maar leveren wél meer punten op. Bovendien moet je kaarten in dezelfde kleur en van hetzelfde type op elkaar leggen, wat betekent dat je de voordelen van die vorige kaart op dat moment kwijt bent. Je kan er voor kiezen om ‘snel’ te spelen en veel goedkope maar verschillende kaarten aan te kopen zodat het spel eindigt, in de hoop dat je tegenstanders dan nog volop aan het opbouwen zijn en nog maar weinig kaarten in hun verblijf hebben liggen. Anderzijds kan je ook kiezen om veel kaarten van hetzelfde type te spelen, het levert je meer bonuspunten op en je gaat wellicht ook voor de duurdere gebouwen. Beide tactieken hebben al hun nut bewezen tijdens onze speelsessies, er zijn dus meerdere manieren om het spel te winnen! Ook wanneer je bezoekers trekt moet je beslissingen maken: je ziet enkel het symbool maar niet de kleur, dus welke bezoekers wil je dan gaan halen en welke niet?

We zijn zeer verrast door Steam Donkey, al wilt dat nu niet zeggen dat het plots één van onze favoriete spellen is, maar het is wél een erg goed kaartspel dat we graag nog eens op tafel leggen met iemand die houdt van een goed spel. De bijna-kleurloze lay-out spreekt ons niet meteen aan maar is wel erg functioneel. Alles staat duidelijk op de kaarten vermeld en toch geven de kaarten nog een rustige uitstraling. Het spelersaantal heeft zo goed als geen invloed op het spel waardoor het zowel met 2, 3 als 4 spelers erg leuk is!

Conclusie: Steam Donkey is een verrassend leuk spel met vrij eenvoudige spelregels en voldoende diepgang.

Steam Donkey

Met dank aan Ragnar Brothers!

Met dank aan Ragnar Brothers!

Steam Donkey

Auteurs: Gary Dicken, Steve Kendall & Phil Kendall
Uitgever: Ragnar Brothers
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 10 jaar