Spelbeschrijving

Alle piraten zijn terug op hun schip na een succesvolle rooftocht. Het wordt stilaan tijd om die immense buit te verdelen onder alle aanwezige piraten. Wees slim en sluw, want je hebt recht op een groot deel van deze schat.

Elke speler start met 6 schatten voor hem, vervolgens zal er heel de tijd geruild worden. Als je aan de beurt bent kies je een speler waarmee je wilt ruilen, daarna neem je twee nieuwe schatten. Bij elke ruilactie kies je één soort tegels en neem je alle (1 tot 7) tegels van die bepaalde soort. Van zodra je twee of drie identieke tegels hebt verzameld blijven die namelijk voor de rest van het spel een groep. De getroffen speler mag vervolgens schatten uit jouw collectie kiezen voor dezelfde waarde. Het overzichtskaartje geeft aan hoeveel alle sets waard zijn. Je kan uiteraard een set kiezen met even veel schatten, maar misschien kies jij wel voor meerdere kleine sets? Als je niet exact even veel terug kan nemen kan je je tegenstander verplichten om meer uit te betalen. Van zodra je een compleet setje hebt verzameld leg je dit gedekt voor je neer, dit kan niet meer gestolen worden.

Van zodra de laatste schat verdeeld werd krijgt iedereen nog één beurt, daarna eindigt het spel. Alle complete sets (vb. 3 flessen, 4 papegaaien, …) leveren het aantal punten op dat aangegeven staat op het overzichtskaartje. De speler met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

Na het lezen van de spelregels hadden we allemaal het idee “is dat alles?”. Niet dat er iets mis is met eenvoudige spelletjes, maar de vooropgestelde tijdsduur van 40 minuten deed ons iets meer verwachten. Het spelprincipe is leuk gevonden, je ruilt in feite steeds voor dezelfde waarde, maar toch ontstaan er grote verschillen. Verzamel je vele kleine sets, of ga je voor de grotere sets die ook meer punten opleveren? Ondanks het leuke principe kon het spel ons jammer genoeg niet echt bekoren, het duurt veel te lang voor wat het is en het wordt gewoon saai. De herspeelbaarheid is daardoor ook erg laag. Stingy heeft het karakter van een filler maar duurt dus veel te lang om als filler op tafel te komen. Als familiespel biedt het dan weer te weinig variatie. Het doosje is van mooie kwaliteit en je krijgt er ook een mooi zakje bij, helaas passen de schatten daar maar amper in.

Conclusie: Eenvoudige spelregels die net iets te lang blijven duren.

Stingy

Met dank aan PLAYthisONE!

Met dank aan PLAYthisONE!

Stingy

Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Playthisone
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 40 min.
Vanaf 10 jaar