Spelbeschrijving

In dit spel kruipen alle spelers in de huid van een bouwmeester en proberen ze het meest indrukwekkende paleis te bouwen in de stad Sultaniya. Om de aandacht van de sultan te trekken bouwen ze minaretten, mooie poorten en koepeldaken. Diegene die het mooiste paleis bouwt wordt namelijk de Grote Vizier, de rechterhand van de sultan.

Als je aan de beurt bent heb je slechts drie mogelijkheden: bouwen, de hulp inroepen van een djinn of passen en twee saffieren ontvangen. Op tafel liggen 4 stapels met bouwtegels, verdeelt per verdiep. Wanneer je de actie bouwen kiest mag je tot drie tegels openleggen van een stapel naar keuze en daarna één bouwtegel kiezen uit alle openliggende tegels, want misschien liggen er nog tegels open van een vorige speler. De gekozen tegel mag vervolgens aangebouwd worden in het paleis volgens de bouwregels. Zowel door te passen als door het bouwen van sommige tegels kan een speler saffieren verkrijgen, die kan je dan later inzetten om een djinn in te kopen. De ene djinn laat je toe om twee bouw acties na elkaar te doen, een andere laat je een bouwtegel kiezen uit een stapel. Nog een andere zorgt ervoor dat je een eerder gebouwde tegel kan verbouwen en de laatste laat je het huidige aanbod bouwtegels van één verdiep volledig te vernieuwen.

Nadat één speler het bovenste verdiep van zijn paleis heeft afgewerkt krijgen alle spelers nog een laatste beurt, daarna volgt de puntentelling. Die puntentelling is voor elke speler een beetje verschillend, afhankelijk van het personage dat de speler aan het begin kreeg. Zo krijgt de ene speler punten voor poorten of palmbomen, terwijl andere spelers misschien voor minaretten of koepels kunnen scoren. Iedere speler wilt wel zoveel mogelijk krijgers in zijn paleis, want diegene met de meeste krijgers krijgt nog extra punten. Ook de tweede en derde plaats krijgen nog enkele punten. Daarnaast heeft elke speler ook nog twee geheime scorekaarten waar je nog extra punten mee kan scoren. De speler met de meeste punten wint het spel, bij een gelijke stand is het diegene die de meeste saffieren over heeft.

Onze mening

Sultaniya is een spel met eenvoudige spelregels, maar de eerste keer dat je het speelt merk je al snel dat het puzzelen niet zo eenvoudig is als het lijkt. Er zijn enkele zaken waar je rekening moet mee houden bij het bouwen en het spel voelt aan als een puzzel waarbij je de meest waardevolle tegels als eerste wilt bemachtigen. Soms ben je de enige dat die tegels wilt, maar soms ook niet. Daarom staat er bij vier spelers ook aangegeven met welke karakters er best wordt gespeeld voor een evenwichtig spel. Als je niet hetzelfde als je tegenstander(s) moet verzamelen kan je natuurlijk ook een tegel wegnemen die je tegenstander graag wilt, maar daardoor ben je zelf ook weer een plaats kwijt in je paleis.. Vaak is de grootste vraag of je al dan niet tegels wilt openleggen, want daardoor kan je ongewild tegels voor je tegenstander klaar leggen. Elke speler heeft één type voorwerp dat hem 6 punten oplevert, dit moet goed in de gaten geworden houden want als één iemand 3/4 zo’n voorwerpen bezit wordt dat vaak de winnaar.

Het spel speelt leuk met de verschillende mogelijke spelersaantallen, al heb je het met twee spelers iets meer in de hand. Als je een bepaalde bouwtegel op het oog hebt kan je kijken of je tegenstander die in zijn paleis kan aanbouwen, als dat niet het geval is kan je die nog even laten liggen en een andere nemen. De kans dat dit lukt bij vier spelers is uiteraard veel kleiner. Het spel is vrij eenvoudig voor de veelspeler maar zeker een ideaal familiespel. Je hebt in dit spel niet alles in de hand en het geluk speelt ook wel een rol. Er zal maar net een goede bouwtegel open komen te liggen als het aan jou is…

Het materiaal is weer van goede kwaliteit, vooral dan de djinns en de saffieren. Ook de indeling van de doos verdient wel een pluimpje! Een kaartje met een korte samenvatting welke djinn welke actie kan doen en voor hoeveel saffieren had wel handig geweest. Het thema voel je niet tijdens het spel, maar dat vinden we geen probleem.

Met dank aan Asmodee België!

Conclusie: Sultaniya is een spel met eenvoudige spelregels en heel wat puzzelwerk!

Sultaniya

Auteur: Charles Chevallier
Uitgeverij: Asmodee / Bombyx
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 45 min.
Vanaf 8 jaar