In deze rubriek schrijven we iets kort over onze meest gespeelde spellen, of meer bepaald over alle spellen dat we minimum 20 keer speelden doorheen de jaren. De titel ‘tafelporselein’ is dan ook gebaseerd op een porseleinen jubileum, wat staat voor 20 jaar. Vaak zullen het fillers zijn, maar er staan zeker ook grotere spellen in het lijstje. Bovendien is er ook een gezonde mix van klassiekers en nieuwere spellen. We zullen geregeld schrijven over de manier waarop we het spel leerden kennen en hoe onze mening over dat spel evolueerde doorheen de speelsessies, maar ook leuke anekdotes zullen de revue passeren! In elk deel van deze rubriek zullen we 4 spellen toelichten.

Pandemie

We kochten Pandemie in maart 2012 zonder eerst te proberen. We kenden Het Verboden Eiland en hielden van het principe, maar we waren toe aan een coöperatief spel met wat meer uitdaging. Na wat opzoekingswerk leek Pandemie de ideale opvolger, en daar kregen we geen spijt van. Spellen als Dominion kwamen in die beginperiode ontzettend vaak op tafel en verdwenen dan naar de achtergrond, Pandemie is één van de weinige spellen uit deze reeks die langzaamaan tot onze meest gespeelde spellen ging behoren. De uitbreiding ‘Virus Alarm’ zorgde er voor dat we het spel nog liever gingen spelen en we waren dan ook erg benieuwd naar de nieuwere uitbreidingen. Helaas bezitten wij enkel de oude versie en is de nieuwe uitbreiding hier niet mee te combineren, we hadden het er niet voor over om daarvoor een nieuw basisspel aan te schaffen.

Agricola

Agricola was het spel van de primeurs voor ons. Na lang aarzelen besloten we een eerste keer naar een spellenclub te gaan, de spellenclub van Sint-Truiden. Daar speelden we als eerste spel Agricola, bovendien onze eerste workerplacement ooit! Met al die kaarten erbij was het wat overweldigend, maar we waren zeker enthousiast. Die nacht droomden we nog van het kweken van schapen en het voeden van onze gezinsleden! In mei 2012 kocht ik Agricola voor Els haar verjaardag en het kwam de maanden daarna ontzettend vaak op tafel, het is dan ook een lange tijd ons lievelingsspel geweest. Uiteindelijk speelden we Agricola het liefst met ons twee, de voornaamste reden daarvoor was omdat het dan gewoon veel sneller gaat. Stilaan begon Uwe Rosenberg tot onze favoriete spelontwerpers te behoren, nadat Boonanza ons in de spellenwereld bracht werd Agricola onze nummer één. In de lijst met onze favoriete spellen is Agricola inmiddels wel heel wat stapjes naar onder verschoven, maar elke nieuwigheid van Uwe Rosenberg krijgt nog steeds onze interesse.

7 Wonders

We speelden 7 Wonders voor het eerst op Zuiderspel 2012. Het was helemaal niet de bedoeling dat we naar die beurs zouden gaan, Paasmaandag is meestal voorbehouden voor een familiebijeenkomst. Onverwacht is die toch verplaatst en trokken wij onvoorbereid richting Eindhoven. We hadden al wel gehoord van 7 Wonders maar waren niet meteen op zoek om het te spelen, tot er plots een tafel vrij was en een vriendelijke demoër vroeg of wij wilden aanschuiven. Oké dan maar, we zullen wel eens meespelen… Op één of andere manier is 7 Wonders dan toch in onze collectie beland en kwam het regelmatig op tafel. De meeste mensen waar wij toen mee speelden waren toen ook beginners, het was dus ideaal! Later probeerden we de variant voor twee spelers, ondanks de vele commentaren die deze variant krijgt vonden wij het toch leuk om die variant te spelen. De uitbreidingen ‘Leaders’ en ‘Cities’ zorgden dat het spelplezier in 7 Wonders weer werd aangewakkerd, en de nieuwe uitbreiding ‘Babel’ heeft alvast onze interesse!

Tsuro

We zagen Tsuro voor het eerst op één van de bekende TableTop-video’s van Will Wheaton en het trok meteen onze aandacht. Toch heeft het daarna nog een hele tijd geduurd tot Tsuro in onze collectie kwam, in de meeste winkels vonden we het niet terug en webshops waren niet aan ons besteed. Tot we het spel in april 2014 toch maar bestelden, stiekem durf ik zeggen dat dat onze beste koop ooit geweest is. Niet omdat Tsuro ons favoriete spel is of omdat er niks beters in onze kast staat, maar omdat de momenten die we met Tsuro beleefd hebben gewoon onbetaalbaar zijn. Tsuro kan je met iedereen spelen, jong of oud, en het feit dat het tot 8 spelers kan maakt dat het een perfect spel is voor op familiefeestjes. Onze Bomma van 84 jaar haar gezicht straalt als we Tsuro bovenhalen en kan niet meer stoppen eens ze begonnen is, maar ook alle andere generaties spelen met veel plezier mee.