In deze rubriek schrijven we iets kort over onze meest gespeelde spellen, of meer bepaald over alle spellen dat we minimum 20 keer speelden doorheen de jaren. De titel ‘tafelporselein’ is dan ook gebaseerd op een porseleinen jubileum, wat staat voor 20 jaar. Vaak zullen het fillers zijn, maar er staan zeker ook grotere spellen in het lijstje. Bovendien is er ook een gezonde mix van klassiekers en nieuwere spellen. We zullen geregeld schrijven over de manier waarop we het spel leerden kennen en hoe onze mening over dat spel evolueerde doorheen de speelsessies, maar ook leuke anekdotes zullen de revue passeren! In elk deel van deze rubriek zullen we 4 spellen toelichten.

caféCafé International

Café International is één van de oudste spellen in onze collectie, het spel is uit * oei * … 1989. Laten we concluderen dat we dus vooral veel recente spellen spelen, en geen klassiekers :-). Ik ontdekte Café International een tiental jaar geleden op Brettspielwelt (link), een site waar ik verzeild was geraakt op zoek naar medespelers voor Boonanza, al speelde ik er dus ook wel eens andere spellen. Café International was één van mijn favoriete spellen waardoor ik op zoek ging naar de echte versie. Ik bestelde het kaartspel online en dat was toch wel een vrij grote teleurstelling, al werd het bij gebrek aan beter toch wel regelmatig gespeeld. Heel wat jaren later verzeilden we samen in deze hobby en zagen we reclame voor de 20-jarige jubileumeditie van het bordspel, we speelden het nog enkele keren online en plaatsten het op ons verlanglijstje. Kort daarna kreeg ik van mijn schoonouders dit mooie cadeau, het bordspel maakte deel uit van onze snelgroeiende collectie  en viel wél in de smaak, het kwam in 2012 zo’n 15 keer op tafel. De jaren daarop werd het steeds minder gespeeld. Je ziet aan het materiaal en het artwork dat het een ouder spel is dan de anderen in onze collectie, maar toch is het een spel waar we nooit nee op zullen zeggen!

Las VegasLas Vegas

We speelden las Vegas voor het eerst in 2013, tijdens ons eerste bezoek aan de spellenclub ‘Prettig gescoord’ in Aalst, nog zo’n avond om nooit te vergeten. We kwamen samen met ons (schoon)mama voor het eerst in de club en wilden graag Terra Mystica spelen, de vaste clubleden dachten allemaal dat we beginners waren en we ons wel erg zouden vergissen. Ze waren mooi mis, “die meisjes met die mama” waren een kleine twee uur later klaar met hun eerste potje Terra Mystica en zochten nog iets kleins om de avond mee af te sluiten. In de voorraad van de club vonden we Las Vegas, waarvan we eerst dachten dat het een ouder spel was, al bleek het achteraf nog vrij recent te zijn. Ons verdict: leuk, maar niet bijzonder. Iets later kwam het spel weer op tafel bij vrienden en toen we een half jaar later naar de BBQ van de spellenclub gingen alweer. Stilaan begonnen we het spel meer en meer te appreciëren, want het kwam op ons verlanglijstje en kregen het cadeau met Kerstmis. Met ons twee werd het nooit heel vaak gespeeld, maar telkens we bezoek kregen was Las Vegas één van de fillers die regelmatig op tafel kwam. Net toen dat enthousiasme wat begon te doven ontdekten we de uitbreiding en kreeg het de boost dat Las Vegas nodig had om in onze reeks Tafelporselein te geraken. Of het nu nog vaak gespeeld zal worden blijft nog afwachten.

Kingdom Builder

Kingdom Builder was zo’n spel waarover we vanaf de eerste speelsessie héél enthousiast waren. Ken je het, het idee dat er geen enkel spel leuker is dan dat? Raar maar waar, dat had ik ooit na die eerste speelsessie op BSM.CON in 2013. Mijn enthousiasme was zo groot dat ik het een kleine twee weken later al cadeau kreeg voor mijn verjaardag. Het werd die maand ons meest gespeelde spel, maar de grote crush verdween langzaam. De uitbreidingen voegden later nog leuke elementen aan dit spel toe waardoor het spel in juli 2014 de kaap van 20 plays bereikte. Helaas kwam het daarna amper nog op tafel, we vinden Kingdom Builder nog steeds een leuk spel, maar het behoort niet meer tot onze favorieten.

moddervarkensModdervarkens

Onze eerste sessie Moddervarkens was eerder per ongeluk: op Zuiderspel 2013 waren we bij de eerste aanwezigen en liepen we al snel naar de stand van White Goblin Games. Nee, niet om moddervarkens te testen, maar in de hoop om Qin te kunnen spelen! Helaas waren andere spelers ons al voor en stonden we daar maar wat te draaien, waarop een enthousiaste demoër vroeg of we een spelletje Moddervarkens wilden spelen. “Oei, een kinderspel” dachten we. Achja, dan zitten we tenminste in de buurt als die mensen klaar zijn met Qin, dus waarom niet. Een andere dame vergezelde ons en het was best leuk, een aangename verrassing om de dag mee te beginnen. Inmiddels staat Moddervarkens hier in onze reeks Tafelporselein en is het nog niet duidelijk of Qin dat ooit zal halen! Het heeft het ons al heel wat leuke spelmomenten bezorgd. In tegenstelling tot sommige andere spellen in deze reeks hebben we nooit zo’n periode gehad waarin Moddervarkens extreem veel gespeeld werd. Het kwam vooral op tafel met vrienden en gelegenheidsspelers, we konden er zelfs enkele niet-spelers helemaal van overtuigen. Ook ons klein neefje speelde moddervarkens al eens mee, dan pas besef je dat het spel echt niet zo eenvoudig is als het lijkt. Sinds die laatste speelsessie is hij inmiddels al weer twee jaar ouder, tijd om het nog eens te proberen!