In deze rubriek schrijven we iets kort over onze meest gespeelde spellen, of meer bepaald over alle spellen dat we minimum 20 keer speelden doorheen de jaren. De titel ‘tafelporselein’ is dan ook gebaseerd op een porseleinen jubileum, wat staat voor 20 jaar. Vaak zullen het fillers zijn, maar er staan zeker ook grotere spellen in het lijstje. Bovendien is er ook een gezonde mix van klassiekers en nieuwere spellen. We zullen geregeld schrijven over de manier waarop we het spel leerden kennen en hoe onze mening over dat spel evolueerde doorheen de speelsessies, maar ook leuke anekdotes zullen de revue passeren! In elk deel van deze rubriek zullen we 4 spellen toelichten.

Ubongo: Das Duell

Ubongo was één van de allereerste spellen in onze collectie, het was één van de koopjes die we hadden gedaan op de eerste spellenbeurs dat we bezochten. Een jaar later kwam ook deze tweepersoonsversie in huis, die kwam duidelijk vaker op tafel dan zijn grote broer. Elke speler probeert in deze versie dezelfde puzzel op te lossen, de opgaven zijn deze keer veel moeilijker dan die in het basisspel. Ik herinner me dat we ooit zelfs een oplossing moesten opzoeken omdat geen van ons het kon vinden. Ubongo: Das Duell kwam hier intussen exact 20 keer op tafel, nét voldoende om in deze reeks te verschijnen. Nochtans dateert onze laatste speelsessie van 7 augustus 2014. Als puzzelliefhebbers hebben we in het begin veel plezier beleefd aan dit spel, toch is de kans klein dat het aantal speelsessies nog veel de hoogte in zal vliegen. Deze vermelding zorgt er wellicht voor dat we nog eens zin krijgen in een potje, maar de kans is heel groot dat het voorlopig ook bij één of twee speelsessies zal blijven.

Pairs

PairsPairs is één van de spelletjes die we samen met enkele vrienden via Kickstarter gebackt hebben. We zijn allemaal wel fan van een goede, snelle en leuke filler. Bovendien spraken de verschillende decks ons wel aan, Pairs werd toen uitgebracht in maar liefst 11 verschillende edities! Elk van ons bestelde een ander deck. De spelletjes lieten lang op zich wachten, toen ze – drie maand na de voorspelde datum – eindelijk arriveerden konden we nog eens een bedrag aan douanekosten betalen dat al bijna even duur was als de spellen zelf. Alsof dat nog niet erg genoeg was zaten ze ook nog eens onveilig verpakt en kwamen bijna alle decks er gedeukt uit. Al bij al vielen onze exemplaren nog mee in vergelijking met wat we hoorden van andere backers. Tot daar onze slechte ervaring met Pairs, de eerste week alleen al kwam het zo’n 16 keer op tafel. Enerzijds omdat het gewoon zo’n snel en verslavend spel is, anderzijds omdat we het ook meteen met alle vrienden hebben gespeeld die het spel ook gebackt hadden. Pairs komt zelden op tafel als filler tijdens een spelavond met veelspelers maar is nog steeds ideaal voor met de familie, mede omdat je het perfect met een grotere groep kan spelen. Het heeft zijn subtitel “A New Classic Pub Game” niet gestolen, dat verwoord perfect waar Pairs ideaal voor is. Pairs werd hier ondertussen 24 keer gespeeld maar we zijn er zeker van dat het – tijdens gepaste gelegenheden – nog veel op tafel zal komen!

Coconuts DUO

Coconuts DuoEind 2013 zagen we op Boardgamegeek al zotte foto’s en filmpjes van volwassen mensen die met aapjes en bekertjes aan het schieten waren, het leek net een bende kinderen. Toch bleek Coconuts erg populair. Op Spiel 2014 werd Coconuts DUO gelanceerd, een 5/6-speler uitbreiding en tevens een stand-alone voor twee spelers. Niet veel later kwam het hier op tafel en al snel begrepen we de hype. Veel woorden hoef je er niet aan vuil te maken, het is gewoon GE-WEL-DIG! En wees maar zeker, je zet het op tafel en iedereen speelt mee, zowel jong als oud kan wel eens van een sessie Coconuts genieten. De tweepersoonsversie leent zich uitermate voor een mini-toernooi, maar ook als uitbreiding – ja, ondertussen hebben we ook het basisspel in ons bezit – is het super leuk om met 5 of 6 spelers te spelen. Als je meerdere spellen combineert kan je zelfs met 7 of 8 spelers proberen… dat hebben we nog niet gedaan, maar staat zeker nog op ons verlanglijstje. Coconuts is sindsdien (en zeker sinds de komst van het basisspel) één van de favoriete fillers des huizes en de kans is heel groot dat dat nog een tijdje zo zal blijven.

Träxx

TräxxIn februari lanceerde NSV een nieuwigheid dat meteen onze aandacht trok, een kleurrijk spel van dezelfde makers als Qwixx. We waren er als de kippen bij om dit pareltje te testen en het is sindsdien nooit nog ver van onze tafel geweest. Toen White Goblin Games enkele maanden later bekendmaakte dat Träxx ook in het Nederlands zou verschijnen konden we dat alleen maar toejuichen, het was inmiddels de meest gespeelde filler ten huize Spellenmolen! We maakten er een uitdaging van om steeds hoger te scoren, zo haalden we tijdens onze eerste speelsessie een score van 39 en ligt onze maximumscore momenteel op 43. Niet al onze medespelers zijn fan van dit abstracte tussendoortje, maar voor ons lijkt het op ons lijf geschreven. Na 28 speelsessies beginnen onze bordjes helaas wel enkele slijtagekenmerken te vertonen, maar dat zal ons er niet van weerhouden om Träxx nog heel vaak op tafel te leggen de komende maanden.