Kobe (7j.) speelt Tempo

Tempo is een spelletje van de Spaanse uitgever GDM Games. We ontmoetten de ontwerpers op Spiel 2022 en als muzikant zijnde kon ik dit natuurlijk niet laten liggen. Thuis werd al snel duidelijk dat dit soort spelletjes valt of staat met het juiste publiek, nog meer dan eender welk ander spel. In Tempo gaan we namelijk samen muziek maken, of eerder: ritmes opzeggen.

Eén speler is dirigent en deelt alle andere spelers een kaart toe. Daarop staat telkens een ritme uitgeschreven (1, 2, 3 of 4 noten per tel) met bijhorende tekst of gebaren. De rest is eenvoudig: de dirigent geeft het tempo aan en telt, de muzikanten voeren uit. Aan de dirigent om te controleren of iedereen het juist doet. Fouten worden bestraft, wanneer je een ronde (van 4 ritmes) foutloos kan uitvoeren krijg je de moeilijkste kaart als punten.

In plaats van een leeftijdsaanduiding (10+) zou ik hier eerder neigen naar mensen die houden van muziekmaken, op welk niveau dan ook. Sommigen in het thuisfront vonden dit dan ook helemaal niks. Kobe, die ook muzieklessen volgt, vond het wel fijn om een keer te doen, maar zal het nooit als zijn favoriete spel kiezen. Ik speelde het ook met enkele tieners tijdens hun muziekles, zij vonden het dan weer geweldig. Lachen geblazen met de grappigste combinaties zoals Wakawaka – hey – waka – sin! Ook hier hadden we echter wel het gevoel dat het verdelen van de punten niet altijd logisch verloopt, want naast het uitvoeren moet je ook gewoon wat geluk hebben met de kaarten die je toegedeeld krijgt. Winnen of punten staan in dit spel echt niet centraal, het gaat er gewoon om plezier te maken met muziek!

Tempo, GDM Games, 10 min., 2-6 spelers, vanaf 10 jaar