Korte spelbeschrijving: The Builders of Blankenburg

The Builders of Blankenburg is een spel waar alles draait rond bieden en bouwen. Je doel is om de meeste prestigepunten te verzamelen door structuren op te richten. Om die structuren te kunnen betalen heb je uiteraard grondstoffen nodig, en daarvoor zal je inkomen moeten verkrijgen via de populaire gebouwen in de stad. Elke ronde bestaat uit vier verschillende fases: bieden, bouwen, inkomen vergaren en naar de markt gaan. Tijdens de biedfase zullen alle spelers grondstoffen vergaren terwijl ze tijdens de bouwfase structuren kunnen optrekken volgens hun eigen plannen, zolang ze daar voldoende grondstoffen voor hebben. Tenslotte krijgt iedereen inkomen naar gelang zijn eigendommen en hebben de spelers de kans om nieuwe plannen aan te kopen. Daarnaast zijn er nog evenementen en bezoekers die een (positieve of negatieve) impact hebben op alle spelers. Aan het eind van elke ronde wordt er één stedeling aan het spel toegevoegd, het spel eindigt als er geen plaats meer is voor een stedeling of voor een structuur. De speler met de meeste prestigepunten wint het spel.

-1Peter Schultz, stel je even voor aan onze lezers.

Graag! Ik ben momenteel 36 jaar oud, ben getrouwd met een schat van een vrouw genaamd Kristin en heb twee mooie dochters van 8 en 4 jaar oud. Overdag ben ik directeur in de financiële wereld, ‘s nachts wordt ik getransformeerd tot spelontwerper. Ik heb al heel mijn leven een goed geheugen voor nummers en waarschijnlijkheden, wat in de spellenwereld alleen maar van pas komt. Het is gemakkelijk om dat over het hoofd te zien met goede thema’s en mooie illustraties, maar alle goede strategische spellen zijn uiteindelijk pure wiskunde. Ik beschouw mezelf als half Nederlands en half Duitser, maar met een Amerikaanse manier van denken. Jullie Europeanen zullen mij wellicht voor de volle 100 procent als Amerikaan bekijken, maar als immigrant denk ik ook aan mijn familiegeschiedenis. Mijn grootouders (langs beide kanten) zijn op heel vroege leeftijd naar Amerika gekomen: mijn vaders kant komt vanuit Duitsland (kort voor de oorlog), mijn moeders kant is afkomstig uit Nederland (na de oorlog). Mijn grootvader stond in het Nederlandse front tijdens de oorlog toen hij gevangen werd door de nazi’s, de rest van de oorlog heeft hij in een concentratiekamp doorgebracht. Later is hij met mijn grootmoeder getrouwd en hebben ze een heel moeilijke naoorlogse tijd meegemaakt, waarop ze naar Amerika verhuisd zijn. Het is droevig om toe te geven, maar ik heb nooit het geld gehad om terug naar Europa te gaan om al mijn relatieve familieleden te ontmoeten. Gelukkig hebben sommigen onder hen wel al enkele vakanties naar de States ondernomen.

Is dit het eerste spel dat je ontwikkeld hebt?

Ja. Terwijl ik tijdens mijn leven al meerdere spellen heb ontwikkeld is dit het eerste dat ik met andere mensen deel, naast mijn familie en dichte vrienden. Ik herinner me dat ik in de middelbare school een spel gemaakt hebt rond the “O.J. Simpson trial”, wat toen groot nieuws was in Amerika. Ik heb mijn prototype toen naar een TV-show gestuurd in de hoop een doorbraak te maken, maar daar is nooit iets van gekomen. Vandaag de dag bestaat er ook zoiets als crowdfunding. Kickstarter heeft echte nieuwe deuren geopend voor iedereen met grote ideeën en kleine bankrekeningen.

Op Boardgamegeek ontdekten we dat je ook volop bezig bent met een kinderspel, kan je daar wat meer over kwijt?

Inderdaad, ik ben ook bezig met het ontwerpen van een kinderspel, wat in alle opzichten veel moeilijker is! Als ik een spel ontwikkel voor volwassenen staat alles open, maar met een jong publiek moet je steeds opletten dat het niet té ingewikkeld wordt. Het spel zou in 2016 moeten verschijnen en gaat over een animatiefilm. De filmproductie handelt het financiële plaatje af. Het spel zelf zit momenteel nog in een testfase. Mijn dochters kunnen er allebei van genieten en het is erg leuk om mijn vierjarige dochter in die testfase te kunnen betrekken. Ik heb zo ontdekt dat kinderen door andere elementen in het spel aangetrokken worden dan volwassenen.

Speel je regelmatig bordspellen en wat is je favoriete spel?

We proberen elke vrijdagavond als spellenavond te beschouwen met onze familie. Elke keer mag iemand anders de gespeelde spellen kiezen, dat wisselt dus tussen mijn vrouw, mijn oudste dochter en mezelf. 7 Wonders en Small World behoren zeker tot mijn favoriete spellen, maar ik speel zowat alles in onze collectie graag. Één van de nieuwere spellen dat het hier heel goed doet is Splendor, dat we graag als tweepersoonsspel spelen. Mijn vrouw kan er alleen niet zo goed tegen dat ik zeer regelmatig win, waardoor er enkele spellen zijn dat ze weigert met mij te spelen. Enkele keren in de maand komen er vrienden en spelen we met 4 of met 5, maar meestal wordt er dan ook maar één spel gespeeld. Heel af en toe volgt er een goede spelavond met 3 of 4 spellen op een avond.

Hoe kwam je op het idee van “The Builders of Blankenburg”?

Het idee kwam spontaan in me op toen ik aan het denken was over stedelijke bouwspellen, waar de focus steeds op grote gebouwen ligt. Uiteindelijk bouw je volledig onlogische steden met alleen maar impressionante gebouwen. Ik begon na te denken over het fundament van een echte stad, waar veel eenvoudige gebouwen staan aangezien daar ook gewoon mensen wonen en werken. Zo ben ik in een dynamische balans terechtgekomen waarbij het verlangen naar grote, prestigieuze gebouwen wordt gecombineerd met het inkomen dat je verkrijgt door eenvoudige gebouwen. Ik ben altijd al een fan geweest van het middeleeuwse Europa en ben zo op zoek gegaan naar steden die rond die tijd werden opgericht. Zo heb ik Blankenburg ontdekt, waarvan de geschiedenis volledig overeenkwam met mijn idee. De naam van de stad paste perfect bij “The Builders”, dus de titel was een feit.

Hoe lang ben je bezig geweest met de ontwikkeling van dit spel?

Het is ongeveer een jaar geleden dat ik het eerste idee voor dit spel in mijn hoofd had. Een groot gedeelte van het spel zat al meteen in mijn hoofd, met verschillende mogelijke scenario’s. Wanneer ik het ook effectief begon te testen vielen sommige ideeën compleet in het water, maar de kern van het spel werkte naadloos vanaf het begin. Hoe meer ik kon testen, hoe meer mogelijkheden ik zag om het spel te verbeteren en uit te zuiveren alvorens het verder uit te breiden. We hebben de eerste zes maanden met kaartjes gespeeld waar alleen tekst op stond zodanig dat we ons niet konden laten afleiden door de illustraties. De eerste keer dat we echte illustraties gebruikten was wanneer de eerste prototypes werden verstuurd naar enkele reviewers.

Wat was er eerst: het thema of het mechanisme?

Het mechanisme was eerst, maar het thema kwam zeer kort daarna. Het concept waarbij de gebouwen gebaseerd worden op de wensen van de stedelingen zou in elke periode gepast hebben, maar toch is het nooit een optie geweest dat dit een modern of futuristisch spel zou worden. Het originele idee bevatte twee variabelen per stedeling: een woonplaats en een werkplaats. Dat was helaas te complex om een strategie rond te bouwen. Later realiseerde ik dat middeleeuwse families meestal werkten daar waar ze woonden, dat maakte de mechanismes dan weer gestroomlijnder en zorgde het ervoor dat het thema beter bij het spel hoorde.

Waarom zouden we het spel moeten backen op Kickstarter?

Omdat The Builders of Blankenburg nieuwe mechanismes introduceert in dit type van spellen. Vele spellen voegen alleen maar toeters en bellen toe aan bestaande elementen, maar dit spel is volgens mij vanuit de kern heel origineel. Het komt met alle spelersaantallen goed tot uiting zonder dat er elementen van het spel veranderd worden. Het concept achter het spel is logisch waardoor het gemakkelijk uit te leggen is aan nieuwe spelers, ook al zijn dat geen veelspelers. Het verloop van het spel is redelijk eenvoudig maar toch zit er erg veel strategie in. Dankzij de vele stedelingen en je karakter is er heel wat variatie en is de herspeelbaarheid van dit spel vrij hoog. Tenslotte mag ik de mooie illustraties niet vergeten vermelden, aangezien het spel zowat 100 verschillende illustraties bevat van één artiest die voor continuïteit in het spel zorgt. Een andere reden om het spel via Kickstarter aan te schaffen zijn de verschillende stretch goals die enkel aan deze druk zullen toegevoegd worden, het wordt bovendien een gelimiteerde editie.

Zal het spel na de campagne te koop zijn in België en Nederland?

Het spel zal online te koop zijn voor de hele wereld en ik hoop vooral om met een distributeur in verschillende landen te kunnen samenwerken. Aangezien de moderne bordspellen in Europa zijn geboren wil ik zeker proberen mijn spel daar beschikbaar te maken, ik zal dus zeker op zoek gaan naar potentiële partners van zodra de productie tot stand komt.

 The Builders of Blankenburg loopt nog tot 12 juni op Kickstarter: The Builders of Blankenburg op Kickstarter!