Enkele maanden geleden kon je hier al een interview lezen met Douglas Morse, regisseur. De film “The Next Great American Game” waar hij het toen over had is ondertussen verkrijgbaar. Je kan de film digitaal aankopen op www.tabletopmovie.com of de DVD of blu-ray bestellen op Boardgamegeek of Funagain.

Filmbeschrijving

De film beschrijft het verhaal van Randall Hoyt, een docent grafisch ontwerp dat elk weekend en elke vakantie vele uren verslijt in de auto, voornamelijk om zijn dochters te bezoeken. Op een dag besloot hij zijn ervaringen en frustraties van die vele uren in de file om te zetten naar een spel en begon hij een eigen bordspel te ontwikkelen. Vijf jaar heeft het geduurd vooraleer hij tevreden was over het resultaat, maar dan was Turnpike af. Randall Hoyt is geen veelspeler, maar wel meer dan 100% overtuigd van zijn eigen bordspel. Turnpike was in zijn ogen goud waard, hij noemde het “The next great American Game”.

Met die ingesteldheid trok hij naar verschillende uitgevers, op zoek naar iemand die deze nieuwe hit zou willen produceren en verdelen. Hij trekt naar verschillende spellenbeurzen in Amerika: Gen Con, Origins, … Hij stelt zijn bordspel voor aan vele uitgeverijen: Mayfair Games, ThinkFun, Ravensburger, Hasbro, … Helaas ging dat niet zo vlot als hij had gehoopt, uitgevers waren om te beginnen niet zo enthousiast over het thema: wie wilt er nu een spel spelen over een thema waar je je dagelijks zo aan moet ergeren? Het was zoeken naar de juiste doelgroep: is Turnpike een spel voor de echte veelspeler? Of eerder iets voor de gelegenheidsspeler? Randall krijgt steeds meer inzicht terwijl hij op zoek gaat naar zijn doelpubliek!

Randall Hoyt

Stilaan begon Randall te beseffen dat het verkopen van Turnpike niet zo goed ging, hij slaagde er niet in om een uitgever te overtuigen van zijn zogenaamde goudmijn, hét spel dat heel Amerika rond de speltafel zou krijgen. Een gesprek met een ex-verkoper van Hasbro was hard maar bracht hem tot inzicht, je hebt twee opties: of je bent een spelontwerper, of een kunstenaar. Als kunstenaar verander je niets aan het spel, je laat het zoals je wilt en het is een object om in de kast of in een museum te plaatsen. Als spelontwerper moet je verder gaan: zoeken naar een interessant thema, interessante mechanismen. Je moet het spel spelen, testen, veranderen, nog meer testen en misschien weer veranderen… je doorloopt een heel ontwikkelingsproces tot je een resultaat hebt waar je niet alleen zelf tevreden over bent maar vooral tot je resultaat klaar is voor het brede publiek en verkoopbaar is!

Naast het spel Turnpike heeft Randall ook een ander spel ontworpen: Talk+Listen, een spel over communicatie en samenwerking. Spelontwerper Mike Fitzgerald ziet het spel en noemt het meteen goud, “pure gold”. Aan het einde slaagt Randall ook met Turnpike een nieuwe weg in: Turnpike krijgt een nieuw thema, een nieuwe cover en zelfs een nieuwe titel… Zijn de uitgevers nu gemakkelijker te overtuigen?

Onze mening

We keken er al een tijdje naar uit om deze documentaire te kijken. We zijn niet de allergrootste filmfanaten, maar als er een film uitkomt over gezelschapsspelen moeten we die toch gezien hebben! Het verhaal is interessant, en best wel eens leuk om te zien. Als speler worden we overspoeld door de vele nieuwe spellen die elk jaar weer verschijnen, deze film geeft een beeld van de andere kant van diezelfde wereld, waar een auteur zo overtuigd is van een spel dat geen enkele uitgever kan boeien. Los van het interessante verhaal vinden we het iets te lang duren, hij krijgt steeds hetzelfde te horen van enkele grote namen uit de spellenwereld. Het kan liggen aan het feit dat we niet zo geduldig zijn om films te kijken, maar na een tijdje begon onze aandacht toch te minderen. Wat het moeilijk maakt om deze (Engelstalige) film te volgen is het geluid. Vele opnames zijn gemaakt op grote beurzen in Amerika, het gevolg is dat je heel wat achtergrondlawaai hebt waardoor de gesprekken soms amper verstaanbaar zijn. Sommige scènes zijn goed verstaanbaar, maar het grootste gedeelte van de film helaas niet. De kwaliteit van het beeld is goed, wij konden de digitale versie van de film zonder problemen op een grote tv bekijken. Helaas was de scherpstelling naar onze mening niet altijd even perfect, het is zonde om te zien dat de achterliggende spellenkast scherper is dan de persoon die op dat moment een ‘belangrijk’ gesprek voert. Al zijn we dan misschien heel streng en spreken we hier dan over kleine fragmenten, maar toch. Tenslotte zijn we niet helemaal overtuigd van het einde. Je verwacht een climax, of toch minstens een eindresultaat van wat er dan uiteindelijk komt van het spel dat je heel die tijd hebt zitten bekijken. Helaas komt die er niet, de zoektocht van Randall gaat aan het einde van de film gewoon verder: hij zal nooit opgeven. Wat ons betreft mocht de regisseur gerust nog enkele maanden/jaren verder gedraaid hebben zodat we ook te weten konden komen of Turnpike nu effectief wordt uitgebracht of niet. In ieder geval zijn wij nu wel benieuwd hoe het verhaal van Randall eindigt! Bij een aankoop krijg je er meteen heel wat extra’s bij, waaronder interviews met Steve Jackson, Antoine Bauza, Matt Leacock, Alan Moon, Reiner Knizia, Richard Garfield en Klaus Teuber.

Next great American GameThe Next Great American Game

Regisseur: Douglas Morse
Hoofdrolspeler: Randall Hoyt
Taal: Engels
Tijdsduur: 82 min.
http://www.tabletopmovie.com/

Bekijk hier de trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=DJeO3s6YtdA