Af en toe ontdekken we eens een leuk spel op Kickstarter en stellen we dat graag voor via een interview met de auteur. Deze keer ontdekten we niet één spel, maar een volledige nieuwe reeks die de komende drie jaar zal verschijnen! De Kickstarter campagne loopt echter bijna ten einde, met nog 19 uur te gaan is vandaag dé laatste dag om deel uit te maken van dit unieke project. Twee van de drie stretch goals zijn bereikt, lukt die laatste ook nog? Ray Wehrs van Calliope Games nam nog snel de tijd om dit interview te verzorgen.

Korte beschrijving van het concept

The Titan Series is een uniek en ambitieus project, het brengt legendarische ontwerpers zoals Richard Garfield (Magic: The Gathering), Jordan Weisman (Shadowrun) en Mike Elliott (Dice Masters) samen om een bibliotheek aan spellen te ontwerpen die ideaal zijn voor spelers van alle niveaus! De serie zal bestaan uit 9 spellen (+ één per bereikte stretch goal) die zullen verschijnen over de loop van drie jaar, elk jaar krijg je dus drie spellen toegestuurd van deze top ontwerpers! Alle spellen zullen geïllustreerd worden door artiesten met heel wat ervaring.

Via Kickstarter krijg je momenteel 50% korting op de volledige serie, bovendien zal je een rol spelen in het ontwikkelproces van de spellen en word je via updates regelmatig op de hoogte gehouden! Sinds kort is het project ook EU-friendly, waardoor er geen extra douane kosten zullen bijkomen.

RayRay, stel je even voor aan onze lezers.

Mijn naam is Ray Wehrs en ik ben het hoofd van Calliope Games. Ik ben geboren in Chicago maar woon momenteel in Sammamish, in de noordwestelijke hoek van Amerika. Wanneer ik niet aan het werk ben drink ik graag een glaasje bier, rijd ik met de motor door de bergen of spendeer ik mijn tijd met mijn mooie vrouw en dochters.

Calliope Games is het tweede bedrijf dat ik samen met mijn schoonbroer, Jordan Weisman, heb opgericht. We focussen ons vooral op betaalbare familiespellen die gespeeld kunnen worden op een uur tijd en speciaal ontworpen zijn zodat kinderen en volwassenen goed kunnen samen spelen.

Speel je zelf vaak spellen en heb je een favoriete spel?

Natuurlijk! Samen met mijn familie en vrienden organiseren wij geregeld een spellenavond. Uit de Calliope titels is “Double Double Dominoes” van Seth Jonson mijn favoriet. Daarnaast speel ik Jaipur en Martian Dice heel graag.

Wie is je favoriete ontwerper?

Dit is heel moeilijk om te zeggen, en misschien zelfs gevaarlijk aangezien ik met zoveel ontwerpers samenwerk! Maar ik ben heel trots op mijn neefje, Zach Weisman. Hij is, net zoals zijn vader, een bekwaam ontwerper. Hij heeft samen met zijn vader Jordan een spel ontwikkeld voor deze Titan Series en dat is wat mij betreft zijn beste spel tot nu toe!

Hoe ben je op het idee gekomen om deze serie te maken?

Het spelen van bordspellen is zo’n leuke en bijzondere manier om mensen samen rond de tafel te brengen. Het is een fantastische hobby dat veel te vaak over het hoofd wordt gezien doordat sommige mensen geïntimideerd worden door spellen of zich gewoon niet bewust zijn van het aantal nieuwe spellen dat er op de markt zijn. Begin 2013 kwam ik op het idee van deze Titan Series, aangezien ik een manier aan het bedenken was om nieuwe spelers warm te maken voor onze hobby. Op Nieuwjaarsdag 2014 belde ik James Ernest om 8u30 in de ochtend om te discussiëren over deze reeks (maar ik raad toch aan om James Ernest nooit te bellen op dat uur!). Hij zei me dat ik zot was, maar hij was dolenthousiast en wou heel graag een deel zijn uit deze reeks. De rest is geschiedenis.

Hoe heb je de ontwerpers voor deze reeks gekozen en was het moeilijk om hen te overtuigen van je idee?

Het kiezen van de ontwerpers en grafische vormgevers was het moeilijkste gedeelte van het hele project. Uiteindelijk zijn we heel tevreden met deze reeks van populaire ontwerpers binnen de spellenwereld. Eens wij de selectie gemaakt hadden was het niet moeilijk om hen te overtuigen, de meeste van hen hadden nog nooit eerder de kans gehad om aan een lichter instapspel te werken. Ze waren dus heel enthousiast over deze uitdaging. Anderen hadden dan al meteen een idee, een spel dat ze al in gedachten hadden maar nog niet eerder hadden voorgesteld aan een uitgever.

Heb je al prototypes gezien voor de eerste spellen in deze reeks?

De eerste testsessies zijn begonnen voor de Kickstarter campagne, we hebben daarbij de eerste drie spellen al getest. Ze zijn momenteel in het laatste stadium van ontwikkeling. Van zodra we het gevoel hebben dat ze zijn afgewerkt zullen al onze backers een print ‘n play versie krijgen zodat ze verder kunnen getest worden. Ook voor het thema en de illustraties zullen we beroep doen op de mening van onze backers, dat is voor ons belangrijker dan de spellen zo vlug mogelijk naar de drukker te sturen!

Zullen alle spellen in deze reeks iets gemeenschappelijk hebben?

Alle spellen zullen uiteraard onze typische Calliope-stijl hebben. Elk spel is bedoeld voor volwassenen maar zal als familiespel ook door kinderen vanaf 8 jaar gespeeld kunnen worden. De meeste spellen kunnen met 2 tot 6 spelers gespeeld worden (soms tot acht), duren maximaal 60 minuten en zullen in een doos zoals Tsuro of Tsuro of the Seas verpakt worden. De voorziene prijs van elk spel is 30$.

Waarom zouden we dit project moeten backen?

Daar zijn zoveel redenen voor! Ten eerste is dit gewoon een goede deal. Met het TITAN level krijg je bijna 50% korting op alle spellen, je krijgt 9 spellen voor $145, dat is ongeveer $16 per spel. Bovendien hebben we een paar voordelen waar enkel onze backers van kunnen genieten, zoals bijvoorbeeld exclusieve illustraties en een introductie tot spelontwerpen door onze ontwerpers. Bovendien is het gewoon een unieke kans voor iedereen die graag deel uitmaakt bij het ontwikkelen van een bordspel. Je zal samenwerken met een ervaren uitgever en enkele van de beste ontwerpers ter wereld om een hele bibliotheek aan leuke spellen te ontwikkelen.

Ohja, had ik al gezegd dat het EU-friendly was?

Zullen de spellen uit deze reeks te koop zijn in België/Nederland?

Dat hopen we! We werken samen met Bergsala Enigma en Esdevium, twee Europese distributeurs. Het zal van hen afhangen welke spellen uiteindelijk te koop zullen zijn en welke niet.

 Ga snel kijken op Kickstarter voor meer informatie over deze reeks: The Titan Series op Kickstarter!

Titans-logo