Spelbeschrijving

Net zoals in de gelijknamige, Amerikaanse televisieserie proberen de spelers te overleven in een wereld vol zombies. De spelers kruipen elk in de huid van één van de zes hoofdpersonages, samen zullen ze hun grondstoffen op de vier locaties zo goed mogelijk moeten beschermen. Het spel eindigt als één van de vier grondstoffen (materiaal, munitie, voedsel & bondgenoten) uitgeput is, je wilt dus voorkomen dat de zombies aan de haal gaan met die kaarten, maar daarvoor heb je die grondstoffen zelf ook nodig. Je zal dus een goed evenwicht moeten zoeken.

Elke ronde is één van de personages de aanvoerder, hij/zij heeft tijdens zijn beurt iets meer mogelijkheden en zal knopen moeten doorhakken als de groep het niet eens raakt. Aan het begin van elke ronde krijgt elke speler twee gebeurteniskaarten, hierop staat geschreven waar en hoeveel zombies er zullen bijkomen. Meestal heeft dat te maken met de locatie waar je zelf bent, het kan ook gevolgen hebben op de personages die al dan niet bij jou aanwezig zijn. De aanvoerder zal aan het einde van zijn beurt beide kaarten moeten uitspelen, de andere spelers slechts één. Afhankelijk van deze kaarten kunnen de spelers overleggen naar welke locatie ze willen gaan, de aanvoerder kan elke speler namelijk één plaats verplaatsen zonder dat hij/zij daar voedsel moet voor afgeven! Vervolgens kan hij ook nog een grondstofkaart trekken en eventueel een voorwerp/kaart ruilen met een tegenstander op dezelfde locatie. Tenslotte zal hij zijn gebeurteniskaarten moeten uitspelen en het aangegeven aantal zombies toevoegen. De speelbeurten van de andere spelers verlopen gelijkaardig, maar als zij hun speelfiguur willen verplaatsen zullen ze daar één voedsel voor moeten betalen.

Nadat alle spelers aan beurt zijn geweest volgt de grote strijd. Met (geladen) wapens kan je de strijd aangaan. Er zijn verschillende soorten wapens, met een jachtgeweer heb je meer effect dan met een gewoon pistool, maar het zal moeilijker zijn om aan munitie te geraken! Met een jachtgeweer kan je dan ook drie dobbelstenen gebruiken, met een pistool maar één. Als je minimaal 5 dobbelt wordt er één zombie verwijderd, door een meervoud van 5 te dobbelen kan je meerdere zombies vermoorden. Alle personages in dezelfde locatie kunnen daar uiteraard voor samenwerken, met bondgenoten-fiches kunnen ze de waarde van de dobbelstenen verhogen. Elke speler kan tijdens deze fase slechts één wapen gebruiken en zal er slechts één keer mee kunnen schieten. Tenslotte richten de zombies schade aan in de locatie waar ze zich bevinden. Als er personages zijn vreet elke zombie één leven, als er geen personages (meer) aanwezig zijn nemen ze elk één kaart uit de voorraadstapel bij die locatie. Tenslotte kan je één voedsel betalen om een nieuw leven te krijgen, elk personage kan maximaal 5 levens bezitten.

Als je er als team in slaagt om 12 ronden door te komen zonder dat één van de stapels uitgeput raakt winnen jullie als team. Als je personage sterft is het spel nog niet gedaan, je kan dan één van de andere 6 personages spelen. Dat personage krijgt dan wel een uitrustingskaart maar geen munitie, je zal dus eerst munitie moeten halen voordat je nieuwe personage volop kan meestrijden. Als er geen personage over is om te kiezen zijn we samen verloren.

Onze mening

The Walking Dead is een coöperatief spel dat heel anders speelt dan andere coöperatieve spellen die we kennen. Je wilt voorkomen dat die stapels met je voorraad uitgeput geraken, maar tegelijkertijd heb je al dat materiaal ook zelf nodig. Je zal dus een goed evenwicht moeten vinden: genoeg materiaal nemen om te overleven en de strijd aan te gaan, genoeg laten liggen voor als de zombies te sterk worden. De spanning zit er in dit coöperatieve spel best in, maar helaas is het belang van de dobbelsteen iets te groot. Vaak bepaalt het dobbelresultaat hoeveel zombies er in het spel komen, dat kan wel eens serieus tegenvallen. Komt daar nog is bij dat het dobbelresultaat ook heel bepalend is tijdens de strijd, waardoor de geluksfactor in dit spel toch wel heel groot is. Dan heb je nog het nut van de munitiekaarten: voor elk wapen heb je een bepaald soort munitie nodig. Als je een (nieuw) wapen hebt ben je dus niet meteen geholpen als je ‘een’ munitiekaart trekt, je moet dan nog eens geluk hebben dat je munitie voor dat bepaalde type trekt. Ook de gebeurteniskaarten hebben veel effect, sommige zijn veel slechter dan andere. Als de aanvoerder net twee slechte neemt en die bijgevolg allebei moet uitspelen sta je er slecht voor. Het principe dat je met een ander personage verder kan spelen als jouw eerste personage sterft is leuk, maar helaas is dat vaak uitstel van executie. Je nieuwe personage heeft een wapen zonder munitie en kan dus niet meteen mee in de strijd, vaak overleeft dat personage het niet tegen de tijd dat hij/zij de juiste munitie kan vinden. In het begin lijkt het spel vaak eenvoudig en ben je er vast van overtuigd dat je het zonder problemen zal winnen, maar vanaf ronde 6 zakt de moed je al gauw in de schoenen. 🙂

De afbeeldingen op het spel laten weinig aan de verbeelding over. Het zijn afbeeldingen uit de originele serie, wij hadden liever nieuwe illustraties gezien. De leeftijdsaanduiding 15+ heeft wellicht alles te maken met de afbeeldingen. Het is trouwens niet erg als je de serie niet kent, als je ze wel kent beleef je het vast iets intenser. Naarmate het aantal spelers toeneemt wordt het spel ook moeilijker om te winnen. We slaagden er één keer in om het spel te winnen met twee spelers, met meerdere spelers kwamen we nog niet in de buurt.

Conclusie: The Walking Dead is een zombie-achtig, moeilijk te winnen coöperatief spel met grote geluksfactor!

The Walking Dead

Met dank aan KOSMOS!

Met dank aan KOSMOS!

The Walking Dead: Der Widerstand

Auteur: Matt Hyra
Uitgever: KOSMOS
Tijdsduur: ± 45 min.
Aantal spelers: 1 – 4
Vanaf 15 jaar