Nieuwe week, nieuw thema. De bundel aan schoolwerkjes deed al vermoeden dat ook de kleuterjuffen veel inspiratie hadden voor dit thema. Een blik doorheen onze spellencollectie bevestigde dat ook spellen auteurs zich maar al te graag laten inspireren door het mooie dierenrijk. Onze eerste selectie bevatte méér dan 50 spelletjes binnen de leeftijdscategorie 2 tot 8 jaar. We maakten een strenge collectie en zochten er de 22 (+1) beste spelletjes uit.

'Thema Dieren' met details van Dierentumult - Concept Kids - Slakkenrace

‘Thema Dieren’ met details van Dierentumult – Concept Kids – Slakkenrace

Het leuke aan het grote aanbod is dat we deze week alléén leuke spelletjes op de tafel zagen verschijnen. We hebben onze selectie uiteraard volledig op maat van Kobe en Matteo gemaakt, zodat niemand op z’n honger bleef zitten. Matteo kon nu gelukkig veel spelletjes meespelen, want alleen maar mogen toekijken vindt hij écht niet leuk. Kobe klaagt wel eens dat hij liever spelletjes speelt waar hij moet bij nadenken omdat hij het anders saai vindt, maar ook daar konden we nu gemakkelijk rekening mee houden. We delen hun favorieten graag met jullie:

Matteo begint de gemakkelijkste spelletjes stilaan te ontgroeien en kiest ook meer en meer voor wat meer uitdaging. Toppers zoals Berenhonger en Visjes Vangen hebben hier stilaan hun beste tijd gehad. Waar hij wel meteen naar grijpt is ‘Da ist der Wurm drin‘, een spelletjes van de Duitse uitgeverij Zoch Spiele. Hoewel deze hier moeilijk te verkrijgen is (het is het zoeken waard!) is dat echt één van de beste spelletjes voor 3- en 4-jarigen dat ook bij de klasgenootjes heel populair was in de 1e en 2e kleuterklas. Het super eenvoudige maar bewegende Eendjesdans van Goliath was toch ook weer een succes, net zoals het eeuwig populaire Coconuts!

Kobe koos Zoo Run als eerste spelletje, een ongelofelijk leuk en vernieuwend spelletje waar je kaarten probeert te combineren en op die manier de race probeert te winnen (hoewel er ook een eenvoudigere coöperatieve variant bijhoort). Hoewel Spinderella, Froggit en Slakkenrace ook wel in de smaak vielen, ging zijn grootste lof toch naar Concept Kids en Moddervarkens. Concept Kids is een soort van (kinder)quiz waarbij één speler tips kan aanduiden en de andere spelers moeten raden welk dier je bedoelt. Hét ideale spel voor leergierige kinderen die graag alles willen weten over dieren, het is bovendien ook speelbaar in groep waardoor ook jongere kindjes mee kunnen raden. Moddervarkens is dan weer een leuk kaartspelletje waar je tegen een stootje moet kunnen aangezien je medespelers je zonder pardon proberen te boycotten, maar het viel zo goed in de smaak dat hij het toch meteen twee keer na mekaar wilde spelen!

Tenslotte een eervolle vermelding voor Ubongo Junior. Een spelletje dat aanvankelijk niet in onze selectie zat maar we in de loop van de week extra uithaalden toen ze maar bleven vragen om spelletjes te spelen. Bleek dat plots hét grote succes bij zowel Kobe als Matteo. Het feit dat ze allebei op hun eigen niveau konden meedoen (de puzzelplaten zijn er in 2 niveaus) bleek de beslissende factor. Nu konden ze voor het eerst samen een spel spelen dat Matteo op een degelijke manier kon meespelen zonder dat Kobe het gevoel had dat hij een ‘babyspel’ moest meespelen. Bovendien kunnen we deze versie nog combineren met de ‘echte’ Ubongo zodat ook wij op een ietwat uitdagende manier kunnen meespelen. Ik voel een nieuwe familie-favoriet komen!

De selectie spellen die we afgelopen week speelden, stuk voor stuk echte top spellen:

Thema Dieren 2Dier op Dier (4+) – HABA
Froggit (6+) – Smartgames
Concept Kids – Dieren (5+) – Asmodee
Coconuts (5+) – Jumping Turtle Games
Dierentuin Dobbelspel (7+) – 999 Games/White Goblin Games
Farm Rescue (4+) – Jumping Turtle Games
Farmini (5+) – LOKI
Visjes Vangen (2+) – HABA
Jungle Speed Kids (4+) – Asmodee
Ice Cool (6+) – Brain Games
Berenhonger (2+) – HABA
Hop in Galop (3+) – HABA
Dierentumult (3+) – HABA
Eendjesdans (3+) – Goliath
Lucky Langhals (3+) – HABA
Max de Kat (4+) – Sunny Games
Moddervarkens (7+) – White Goblin Games
Slakkenrace (5+) – HABA
Spinderella (8+) – Zoch Spiele
Zoomemo (5+) – Sunny Games
Zoo Run (4+) – LOKI
Ubongo Junior (4+) – White Goblin Games

De spelletjes die onze selectie nét niet haalden:

Rudi Racer (4+) – White Goblin Games
Boerderijbende (5+) – HABA
Bella Bloempje (3+) – HABA
Jakkiebak Kippenkak (4+) – 999 Games
Drakenjacht (5+) – HABA
Draak Dondertand (3+) – HABA
Farmy’Up (4+) – Jumping Turtle Games
Fishing Day (4+) – Blue Orange Games
Flip-a-Zoo (4+) – Jumping Turtle Games
Foto Fish (4+) – LOGIS
Kitty Bitty (4+) – Blue Orange Games
Hop Hop Haasje (3+) – Pegasus Spiele
Hamsterbende (4+) – HABA
Go Slow (4+) – LOGIS
Leo (6+) – 999 Games
Kleine vogel grote honger (3+) – HABA
Kleine regenboogrups (3+) – HABA
Kleine Beer (5+) – Sunny Games
Little cooperation (2+) – DJECO
De Gouden Wortel (4+- HABA
Polar Party (5+) – Pegasus Spiele
UNO junior (4+) – Mattel
Where’s Mr Wolf (5+) – Blue Orange Games