Onze kinderen zijn met de spellenmicrobe geboren. Samen een spel spelen was altijd een hoogtepunt van de dag of de week. Maar plots zaten we – door een minder leuk virus – alle dagen thuis en vonden de spelletjes beter dan ooit de weg naar onze speeltafel. Na een 5-tal weken zie je het bos niet meer door de bomen, een gigantische spellenmuur (voor kleuters) waarbij kiezen steeds moeilijker wordt. In combinatie met het nieuwe pre-teaching gingen we voor een thema-week. De school zorgde voor het thema, lente. De lieve kleuterjuffen zorgden voor zeer gevarieerd schoolwerk, wij voor de spelletjes. Dat deden we vroeger ook al, alleen konden we ze deze keer helaas niet delen met klasgenootjes. Kobe en Matteo vonden het gewéldig om dag na dag uit onze lente-verzameling te kunnen kiezen!

Farm Rescue, Kiki Koekoek, Slakkenrace & FROGGIT rond de stapel LENTE-spellen!

Farm Rescue, Kiki Koekoek, Slakkenrace & FROGGIT rond de stapel LENTE-spellen!

22 spelletjes, een combinatie van oud en nieuw, allemaal binnen de leeftijdscategorie 2 tot 6 jaar. Lente blijkt een populair thema voor kinderspelletjes. We her ontdekten spelletjes waarvan we niet meer wisten dat ze zo leuk waren, we haalden spelletjes uit de kast die we nooit eerder gespeeld hadden en besloten dat andere spelletjes toch niet langer in de kast hoefden te staan. Onderaan vinden jullie een lijst van alle gespeelde spellen, maar eerst delen we graag enkele highlights met jullie!

FROGGIT, hét allereerste gezelschapsspel van Smartgames doet het hier bijzonder goed. Maar we houden jullie nog even in spanning aangezien het nu al vrij duidelijk is dat deze volgende week tot spel van de maand wordt gepromoveerd!

Slakkenrace was voor ons de verrassing van de week. Vorig jaar waren we niet zo enthousiast, misschien was Kobe toen net te jong om het vlot te kunnen spelen. Deze keer was hij er voor de volle 100% mee weg en was het gewoon erg leuk om samen te spelen. De kleurrijke doos, de magnetische slakken, de geheime doelen, de onverwachte wendingen en noem maar op. Deze komt binnenkort ongetwijfeld weer op tafel!

Klein maar fijn, Onze Seizoenen is een mini spelletje van HABA dat hier vorig jaar kort na zijn release meteen werd gebombardeerd tot spel van de maand, daarna verdween het helaas onder de radar. Deze week ontdekten we dat dit toch écht een leuk tussendoortje is, maar op één of andere manier verdwijnt het in de massa.

Hét topspel voor 3-jarigen, en dan heb ik het niet over thema Lente maar over de hele lijn. ‘Kleine vogel, Grote honger’ is hét verslavende dobbelspel dat lang Kobes favoriete spel is geweest en nu ook bij Matteo geweldig goed scoort.

De ontdekking van de week was Go Slow, een spelletje van de Letse fabrikant LOGIS dat we meebrachten van SPIEL 2019 maar nog niet eerder uit de folie haalden. Onterecht, bleek nu. In dit eenvoudige spelletje probeer je jouw slak al laatste in de moestuin te houden. Een leuk spelmechanisme waarbij je kleuter niet alleen leert tellen maar ook verschillende groentesoorten ontdekt!

De blooper van de week gaat naar Cargolino Valentino. Ook in dit Spaanse spelletje probeer je jouw slakken zo traag mogelijk te laten bewegen, maar het mechanisme sloeg bij ons althans niet aan.

Foto’s van alle individuele spelletjes vinden jullie op onze Facebook-pagina, maar hier alvast de lijst van alle gespeelde spellen:

Thema Lente 2Bella Bloempje (3+) – HABA
Boomgaard (3+) – HABA
Cargolino Valentino (5+) – Atomo
Curli Kuller (4+) – Pegasus Spiele
Da ist der Wurm drin (4+) – Zoch Spiele
Dobbelwormpje (2+) – HABA
Eerste boomgaard (2+) – HABA
Farm Rescue (4+) – Jumping Turtle Games
Farmini (5+) – LOKI/Asmodee
Farmy’Up (5+) – Bioviva/Asmodee
Froggit (6+) – Smartgames
Go Slow (4+) – LOKI
Hopp Hopp Häschen (4+) – Pegasus Spiele
Hannie Honingbij (2+) – HABA
Happy Bunny (4+) – Blue Orange Games
Jakkiebak Kippenkak! (4+) – 999 Games
Kiki Koekoek (4+) – HABA
Kleine vogel Grote honger (3+) – HABA
Kleine regenboogrups (3+) – HABA
Slakkenrace (5+) – HABA
Spring ins Feld (4+) – Zoch Spiele
Onze Seizoenen (4+) – HABA