Sinds enkele dagen vind je op Kickstarter het project voor ‘Tiny Epic Galaxies’ (in het vervolg afgekort tot TEG). Na de succesvolle campagnes van de vorige spellen ‘Tiny Epic Kingdoms’ en ‘Tiny Epic Defenders’ komen ze nu dus met een derde microgame in deze reeks. De vorige campagnes waren al indrukwekkend, maar TEG lijkt nu alles te overstijgen. Op enkele dagen tijd – en met nog 25 dagen voor de boeg – overtuigde dit project al 6190 backers, wij zijn alvast benieuwd waar dat gaat eindigen. Hoog tijd om enkele vragen te stellen aan Michael Coe, die aan de leiding staat van Gamelyn Games!

Korte spelbeschrijving

In Tiny Epic Galaxies controleren 2 tot 4 spelers hun eigen melkweg! Hieruit zullen ze elk een eigen rijk ontwikkelen door hun grondstoffen te beheren, hun vloot uit te breiden, planeten te koloniseren én de positie van hun vijanden uit te buiten! Het spel is gebaseerd op een nieuw mechanisme met dobbelstenen; de spelers dobbelen om hun acties te bepalen en beslissen daarna in welke volgorde die worden uitgevoerd. Als je dit dan ook nog kan combineren met de mogelijkheden van je planeet kan je soms heel veel doen in één enkele beurt! Tijdens het spel gebruiken de spelers grondstoffen om hun rijk te versterken of om ongewilde dobbelstenen opnieuw te rollen, maar ook om de acties van je tegenstanders te volgen! Dankzij een uitgebreid rijk en na succesvolle kolonisaties zullen de spelers krachten (overwinningspunten) vergaren, van zodra een speler 21 (of meer) heeft gehaald is het einde van het spel in zicht.

Aantal spelers: 2 – 4 (met een mogelijke solovariant en/of een 5de speler uitbreiding via stretch goals)
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 13 jaar

Michael CoeMichael, stel jezelf even voor aan onze lezers.

In het kort: ik ben een vader, een echtgenoot, één van 13 kinderen, een gamer, “een goober” én de oprichter van Gamelyn Games!

Op de foto zie je Michael samen met zijn dochter. Naar eigen zeggen zal de dochter op een dag aan het hoofd staan van Gamelyn Games.

Speel je zelf vaak bordspellen? Zoja, wat is je favoriete spel?

Ik speel elke dag bordspellen! Naast de spellen waar ik rond werk speel ik gemiddeld zo’n 1 à 2 keer per week. Over het algemeen speel ik veel Carcassonne, maar voor het ogenblik speel ik héél vaak Sushi Dice! 😀

Vertel ons iets meer over ‘Gamelyn Games’.

Gamelyn Games werd opgericht in 2011, een uitgeverij in Arizona. Onze eerste publicatie was in 2013 en was Dungeon Heroes, maar we zijn vooral gekend voor onze grote hit op Kickstarter begin vorig jaar: Tiny Epic Kingdoms. Momenteel zijn we deze ‘Tiny Epic’-reeks aan het uitbreiden, ons laatste spel in de reeks is Tiny Epic Galaxies, momenteel op Kickstarter.

Hoe lang zijn jullie bezig geweest met de ontwikkeling van TEG, vanaf het eerste idee tot nu?

Het ontwerp en de ontwikkeling voor Tiny Epic Galaxies zijn juist voor de zomer van start gegaan. Ongeveer zo’n 8 maanden dus.

Op Kickstarter vermeld je 5 mechanismen om een slechte worp te vermijden en je dobbelstenen te manipuleren. Als er zoveel manieren zijn om te manipuleren, waarom dan toch een dobbelspel?

Omdat het geweldig is om te spelen en het één van de grootste behoeften is in deze wereld! Tiny Epic Galaxies is een hit op alle vlakken: een hoge geluksfactor én erg strategisch. Het gaat niet zozeer over het aantal verzachtende omstandigheden, het gaat over de aanwezigheid van de vele en belangrijke beslissingen. Ik heb de 5 mechanismen daar enkel neergeschreven zodat geïnteresseerden het beter zouden begrijpen.

Gamelyn Games

Na Tiny Epic Kingdoms en Tiny Epic Defenders is dit de derde in de reeks. Wat zijn er gelijkenissen en/of verschillen tussen deze spellen?

De gelijkenis zit hem in de grootte en laagdrempeligheid van de spellen. Elk spel in de ‘Tiny Epic’-reeks zal steeds dezelfde grootte en toegankelijkheid hebben. Het verschil is dat elk van deze spellen uniek is, ze hebben elk verschillende mechanismen, verschillende genres en thema’s. Elk van deze spellen speelt anders.

Wist je bij de lancering van Tiny Epic Kingdoms al dat dit het begin zou zijn van een hele reeks? Komt er ook nog een vierde spel?

Er zullen nog vele spellen volgen zolang er geïnteresseerden zijn. Scott en ik hebben nog een lange lijst met ‘Tiny Epic’-ideeën, als de mensen er blijven van houden zoals ze nu doen, dan maken we de hele lijst! Of ik dacht dat dit zou ontstaan na Tiny Epic Kingdoms…? Ik vond dat een leuk idee en ik heb het waargemaakt!

Waarom zouden we TEG moeten backen?

Om een deel uit te maken van iets heel speciaals. Dit spel is op weg om hét Kickstarter-bordspel uit de geschiedenis te worden! Iedereen zou moeten meedoen, daar draait Kickstarter om! Maak dromen waar. Als dit je niet overtuigt heb je nog altijd het geweldige spel dat over de hele wereld getest werd en goedgekeurd werd door vele spelers en critici! Tiny Epic Galaxies werd in 2014 op verschillende beurzen voorgesteld, zelfs op Spiel in Essen. TEG heeft al vele mensen plezier bezorgd, deze hebben hun steun al gegeven door de campagne te backen. Mis het niet!

Het zou potentiële backers in Europa wel eens kunnen afschrikken dat het spel geen label ‘EU-Friendly’ draagt. Waarom niet?

Een project sturen naar Europa zorgt voor veel meer problemen dan enkel de extra kosten, het is ook erg riskant. Er zijn veel meer partijen bij betrokken. Wij dragen de volle verantwoordelijkheid en krijgen het vertrouwen van de backers, daarom kies ik er voor om de verzending te doen van waar ik wil en met mensen waar ik een vertrouwde relatie mee heb. Elk spel in deze Tiny Epic-reeks is bovendien zo klein en goedkoop dat de kans erg klein is dat internationale backers bijkomende kosten zullen hebben bij het bestellen van 1 of 2 exemplaren.

Zal het spel na de campagne te koop zijn in België en Nederland?

Dat weet ik momenteel nog niet.

Link naar het project op Kickstarter: http://kck.st/1Ft6Dlw

Gamelyn Games website: http://www.gamelyngames.com

Facebook: https://www.facebook.com/GamelynGames

Twitter: https://twitter.com/Gamelyn_Games