Spelbeschrijving

In dit dobbelspel kruipt elke speler in de huid van een piraat die zijn schatkisten veilig naar Tortuga wilt verplaatsen, want enkel daar zijn ze veilig en kunnen ze niet gestolen worden door andere piraten. Op het vasteland en op zee moet je waakzaam zijn en je schatkisten zo goed mogelijk proberen te beschermen, en terwijl kan je ook proberen schatkisten van je medespelers te stelen. Je wilt uiteraard ook graag extra schatkisten verkrijgen, extra bemanningsleden inhuren of je schepen upgraden. Tot één iemand er in geslaagd is 6 schatkisten naar Tortuga te brengen, maar dan is het nog steeds de vraag wie de meest waardevolle lading heeft?

Elke speler dobbelt zijn 5 dobbelstenen gelijktijdig achter zijn schermpje en beslist welke dobbelstenen hij daarvan aan de kant wilt houden. Daarbij kan je zoveel dobbelstenen houden als je wilt, zolang ze maar hetzelfde symbool hebben. Je bent echter niet verplicht om alle dobbelstenen van een zelfde symbool te kiezen, de doodshoofden gelden als joker en kan je draaien naar een symbool naar keuze. Daarna maken alle spelers samen bekend welke en hoeveel dobbelstenen ze hebben gekozen, die worden bij de bijhorende acties op je eigen speelbord geplaatst. Bij 3 van de 5 actiemogelijkheden is het aantal dobbelstenen onbeperkt, bij de 2 aanvallende acties wordt het aantal mogelijke dobbelstenen bepaald door de positie van je schip en je bemanningsleden. Er wordt verder gedobbeld tot wanneer iedereen zijn 5 dobbelstenen heeft ingezet, als een speler alle dobbelstenen heeft ingezet terwijl anderen nog moeten dobbelen krijgt die speler een bonusfiche in de plaats. Deze fiche kan hij inzetten op zijn speelbord waardoor de waarde van zijn dobbelstenen bij die actie met één verhoogt wordt. Daarna volgt de actiefase, de 5 acties worden één voor één uitgevoerd door de twee spelers die de hoogste waarde aan dobbelstenen hebben gelegd bij die bepaalde actie. Met de eerste twee acties kan je je schepen verbeteren en nieuwe bemanningsleden inhuren, concreet betekent dit dat je het bijhorende figuurtje één of twee plaatsen naar rechts mag verschuiven waardoor je in volgende beurten meer dobbelstenen kan inzetten om aan te vallen. Met de derde actie kan je schatkisten of schatfiches verzamelen en met de laatste twee acties kan je je medespelers aanvallen en met gevolg schatkisten stelen. Met de kanonnen kan je op zee aanvallen, je kiest daarbij een slachtoffer en steelt een schatkist naar keuze. Het schip van het slachtoffer wordt daarbij ook beschadigd en moet één plaats naar links verplaatst worden, het kan dus gebeuren dat je hierdoor in de volgende beurt minder dobbelstenen met kanonnen zal kunnen inzetten. Als je slachtoffer echter óók kanonnen heeft ingezet zal die hoe dan ook terugvuren en wordt ook jouw schip beschadigd! Als je tweedes bent voor deze actie ben je verplicht een ander slachtoffer te kiezen, verder verloopt de actie hetzelfde met het enige verschil dat de gestolen schatkist niet in jouw voorraad komt maar op het eiland in het midden. Met de laatste actie kan je aanvallen op land, deze actie loopt op dezelfde manier als een aanval op zee, maar dan sneuvelen er bemanningsleden. De tweede die deze actie mag uitvoeren kiest een slachtoffer wiens bemanningsleden hij aanvalt, maar mag geen schatkist stelen, in plaats daarvan neemt hij een schatkist op het middelste eiland, indien beschikbaar.

Aan het einde van de ronde worden alle schatkisten verplaatst richting Tortuga. Elke speler ontvangt een nieuwe schatkist, die samen met eventueel ander verkregen schatkisten op land bij de bemanningsleden wordt gelegd. Schatkisten die hier al lagen worden op ons schip gelegd, en schatkisten die op het schip lagen worden verscheept naar Tortuga. Van zodra iemand minstens 6 schatkisten naar Tortuga heeft verscheept eindigt het spel en volgt de puntentelling, anders volgt er een nieuwe ronde.

Tijdens de puntentelling krijg je punten naar gelang de plaats waar je schatkisten zijn geraakt, zo zijn alle kisten op Tortuga 3 punten waard, die op je schepen 2 en die op land slechts 1. Bovendien krijg je dubbele punten voor de paarse kisten, en kan je 3 bonuspunten verdienen voor elk setje van een blauwe, gele én rode kist op je spelersbord. De witte schatkisten kunnen hiervoor als joker dienen. Ten slotte krijg je ook nog punten voor de positie van je zwarte piraat en je schepen, de speler met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

Er zitten heel wat leuke elementen in Tortuga, dat het beste speelt met 4 spelers. Met twee spelers is het niet overtuigend, met drie spelers lijkt het soms niet goed uitgebalanceerd, maar met vier spelers lijkt alles in zijn plooien te vallen. Het is uiteraard een geluksspel en je bent afhankelijk van je dobbelresultaat, los daarvan is het ook belangrijk om de borden van je tegenspeler(s) in de gaten te houden. Zo kan je soms met een mindere worp toch nog iets nuttig doen. Elke dobbelsteen heeft dezelfde symbolen, maar telkens met andere waarden. Op het spelersbordje staat een handige tabel voor de verschillende dobbelstenen, daar kan je je ook op baseren bij het kiezen van je dobbelstenen en vooral wanneer je je jokers wilt gebruiken. Je kan in elk spel vals spelen, maar in Tortuga is dat wel héél eenvoudig aangezien je achter je schermpje kan kiezen welke dobbelstenen je wilt houden. Je zal dus meer dan ooit moeten vertrouwen op de eerlijkheid van je medespelers.

De tijdsduur die op de doos staat klopt bijna exact, en zowel met 2,3 als met 4 spelers kan je het spel perfect binnen de 35 minuten spelen. Door de korte tijdsduur van het spel stoort de geluksfactor niet. Soms bouwen de spelers rustig op door hun schepen te verbeteren en meer bemanningsleden in te huren, andere keren wordt er van in de eerste ronde meteen veel aangevallen. Als één speler begint met aanvallen kunnen de andere spelers op zijn minst proberen ook een dobbelsteen te leggen bij die actie, daardoor wordt de aanvaller ook geraakt. Over het algemeen is Tortuga een leuk en vlot dobbelspel dat tussendoor wel is op tafel kan komen, maar zeker geen uitschieter.

Met dank aan Asmodee België!

Conclusie: Tortuga is een dobbelspel dat op zijn best is met 4 spelers!

Tortuga

Auteurs: Jay Cormier & Sen-Foong Lim
Uitgeverij: Queen Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 35 min.
Vanaf 8 jaar