Spelbeschrijving

Ubongo is één van de meest bekende puzzelspellen. Ook deze keer gaan we het vlak op onze puzzelkaart weer zo snel mogelijk bedekken met tegels, na amper 8 ronden is de winnaar reeds bekend.

Aan het begin van elk spel wordt er afgesproken of er met de gemakkelijke of de moeilijke opdrachten wordt gespeeld. Je kan ook afspreken dat niet alle spelers dezelfde soort opdrachten gebruiken. Vervolgens nemen alle spelers een opdrachtkaart. In tegenstelling tot de andere spellen in de Ubongo-familie weet je deze keer niet wélke puzzelstukjes je zal moeten gebruiken. Diegene die er als eerste in slaagt om het puzzelvlak correct te vullen begint luidop tot 20 te tellen.

Alle spelers die er in die tijd in slagen om hun puzzelkaart ook te vervolledigen mogen de kaart houden als overwinningspunt, alle anderen geven hun kaart aan de speler die als eerste klaar was (en dus luidop geteld heeft). Na acht ronden eindigt het spel, de speler met de meeste kaarten is de winnaar.

Onze mening

Ubongo was één van de eerste spellen toen we heel wat jaren geleden met deze hobby. Het komt niet meer zo vaak op tafel, maar het blijft een spel dat hier nog steeds populair is! Vooral de familieleden (met de kinderen op kop!) gaan steeds weer op zoek naar de oranje puzzeldoos in onze spellenkast. Deze Fun & Go is zeker een waardige (reis)variant op het originele spel. Aanvankelijk hadden we gemengde gevoelens over dat luidop tellen: de ene speler telt sneller dan de andere. Uiteindelijk bleek dat toch geen probleem, integendeel, dat tellen zorgt juist voor wat meer stress dan een zandloper die vaak over het hoofd wordt gezien. We hebben het (nog) niet met kinderen getest, maar iets in me zegt dat zij wellicht extra snel zullen tellen. Daar moet je dan maar tegen kunnen. Als je van puzzelen houdt is de herspeelbaarheid best groot door de vele verschillende opdrachten, het aantal spelers heeft weinig invloed op het spelverloop. Met twee spelers vonden wij het in ieder geval ook leuk, al is de kans op meerdere kaartjes wel groter met een groter spelers aantal.

Conclusie: Ubongo Fun & Go is een leuk en snel puzzelspel!

Met dank aan White Goblin Games!

Met dank aan White Goblin Games!

Ubongo Fun & Go

Auteur: Grzegorz Rejchtman
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 1 – 4
Tijdsduur: ± 10 min.
Vanaf 7 jaar