Met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren heeft Ubongo zijn waarde alvast bewezen. Nu brengt White Goblin Games een vernieuwde versie van dit snelle puzzelspel op de markt. De originele look blijft behouden, maar toch verschilt deze versie van alle voorgaande versies!

Spelbeschrijvingcomponents1

Het doel van Ubongo is nog steeds hetzelfde: elke speler krijgt een set van 12 puzzelstukjes en moet daarmee zo snel mogelijk puzzels vervolledigen. Alle puzzelborden hebben een voorzijde met makkelijke opdrachten en een achterzijde met moeilijke opdrachten. De spelers beslissen onderling of ze het spel met de gemakkelijke of moeilijke opdrachten spelen, waarbij je bij de makkelijke variant met drie puzzelstukjes moet puzzelen i.p.v. met vier. De jongste speler gooit de dobbelsteen en draait de zandloper om. De dobbelsteen bepaalt welke puzzelopdracht opgelost moet worden. Alle spelers nemen nu zo snel mogelijk de aangegeven puzzelstukjes en gaan aan het puzzelen. Met deze drie of vier puzzelstukjes zal je het puzzelvlak volledig moeten bedekken, het is uiteraard wel toegestaan om je puzzelstukjes te draaien en om te keren. Wanneer je de opdracht hebt roep je “UBONGO!”, de andere spelers mogen nog verder puzzelen tot de tijd – aangegeven met een zandloper – om is.

Verschillen met voorgaande edities

Wanneer de tijd om is krijgen alle spelers die hun puzzelopdracht correct én binnen de tijd opgelost hebben een beloning. De snelste speler krijgt een blauwe saffier en trekt één willekeurige edelsteen uit het zakje. De tweede speler krijgt een bruine barnsteen en een edelsteen uit het zakje, de twee overige spelers mogen enkel nog een edelsteen uit het zakje trekken. De blauwe/bruine edelstenen op het speelbord vormen de rondeteller, na 9 ronden eindigt het spel. Vervolgens tellen alle spelers de totale waarde van hun edelstenen op, de speler met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

Ubongo was enkele jaren geleden één van de eerste spellen in onze collectie, het spel heeft ons over de jaren heen heel wat leuke momenten bezorgd. De nieuwe versie voelt erg vertrouwd aan, als je beide versies echter naast elkaar legt valt op dat het spel toch een positieve vooruitgang gemaakt heeft! Zelf zijn we misschien wel wat uitgekeken op de vrij eenvoudige puzzelopdrachten, maar toch komt Ubongo nog geregeld op tafel bij familiebezoekjes. Bovendien kan je de kinderen de gemakkelijke opdrachten laten maken terwijl je als volwassene de moeilijke opdrachten oplost. De puntentelling zorgde vroeger nogal voor wat chaos, je moest binnen de tijd je pion verzetten en een edelsteen nemen. Aangezien je toen zoveel mogelijk edelstenen van dezelfde kleur moest verzamelen kon je wel eens pech hebben met het verzamelen, dat had tot gevolg dat het niet altijd de beste puzzelaar was die er met de overwinning van door ging. De puntentelling verloopt nu op een andere manier, maar toch hebben we nog steeds gemengde gevoelens. Het is perfect mogelijk dat de traagste puzzelaar even veel punten heeft als de snelste, je moet gewoon geluk hebben dat je rode edelstenen uit de zak haalt. Het is alvast een verbetering, maar echt eerlijk is het in onze ogen nog steeds niet. Of dat erg is? Nee, want in het verleden bleek dat we toch onze eigen variant ontwikkelden op die puntentelling. Wat we missen in deze versie is de mogelijkheid om Ubongo met 5 of 6 spelers te spelen. Vroeger bestond hier een uitbreiding voor, als dat nu ook zou volgen dan zijn wij alvast kandidaat, want wat is er gezelliger dan een avondje puzzelen met de familie?

Conclusie: Ubongo is en blijft een top puzzelspel voor met de familie!

Ubongo

WGG_Ubongo2015_Pack3D_4c1

Met dank aan White Goblin Games!

Met dank aan White Goblin Games!

Auteur: Grzegorz Rejchtman
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 1 – 4
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 8 jaar