tabletopday5x5feet-logoTabletop Day staat voor de deur en we zijn uiteraard van plan om heel de dag vol te plannen met allerlei leuke spellen. Vanavond beginnen we eraan en zullen we op 24 uur heel wat spellen op tafel leggen, met de nodige slaap- en eetpauzes erbij. Vooraleer we van start gaan blikken we eerst even terug op onze uitdaging voor 2015 die hier op 1 januari werd aangekondigd: de 15×15-challenge!

We zijn niet meer aan ons proefstuk toe wat die challenge betreft, het is inmiddels het derde jaar op rij dat we een dergelijke uitdaging hebben opgesteld. De eerste jaren verplichtte die challenge ons ertoe meer verschillende spellen te spelen, terwijl we in het begin nog vaak dezelfde spellen speelden waren we met onze 13×13-challenge plots verplicht om 169 verschillende spellen te spelen! Het jaar daarop werden dat er plots 196 en nu zijn het er al 225 geworden, al is er inmiddels wel één categorie ingeslopen waar 15 keer hetzelfde spel (of een variant erop) gespeeld mag worden. Het spelen van verschillende spellen was niet alles, ze moesten dan ook nog in één van de 15 categorieën passen. En net dat lijkt dit jaar toch moeilijker dan voorheen, zelfs vroeg in het jaar (en met alle categorieën nog open) speelden we al spellen die in geen enkele categorie thuishoorde en we dus niet konden gebruiken. Iets anders waardoor onze challenge in verhouding met andere jaren moeilijker maakt is de combinatie met onze website, raar maar waar! Elk spel dat gerecenseerd wordt komt zoals jullie weten meerdere keren op tafel, waardoor de verscheidenheid aan spellen die we spelen ook beduidend lager ligt. We speelden tot nu toe al een 90-tal verschillende spellen, de voorbije jaren zaten we rond deze periode aan 150.

Toch zijn we tevreden over de voortgang van de challenge en zitten we min of meer op schema: 38% van onze challenge werd reeds vervolledigd. Het begin gaat gewoonlijk gemakkelijker dan het einde, waardoor het dit jaar wellicht spannend wordt tot het bittere eind, zeker met ons mini-boontje dat ons vanaf eind augustus zal vergezellen!

Alle categorieën vorderen dit jaar ongeveer gelijkmatig, geen enkele categorie is al vervolledigd, maar er is ook geen enkele die nog niet gebruikt werd. De categorie die met 10 spellen het dichtste tegen de 15 spellen aanleunt is die met de spellen die op 1 januari 2015 niet in onze collectie zaten. Ergens ook een ‘gemakkelijke’ categorie, alles wat we bij vrienden of in clubs spelen past er in, alle spellen die we zelf bij aankopen ook. Het zou ons niet verbazen als deze categorie als eerste vervuld zal worden. De categorie met coöperatieve spellen was vorig jaar het pijnpunt van de challenge, zeker omdat we toen verplicht waren al die spellen te winnen. Nu is dat gelukkig niet meer het geval en zitten we inmiddels aan 7 verschillende spellen, afwachten dus. De Boonanza-categorie en de tweepersoonsspellen zijn momenteel de moeilijkste categorieën. Boonanza blijft het meest speciale spel in onze collectie, grotendeels doordat dit bonenspel ons tot de hobby heeft geïntroduceerd, maar nu wordt het pas echt duidelijk hoe weinig het nog effectief op tafel komt en hoeveel moeite we nog gaan moeten doen om te voorkomen dat onze challenge hierdoor faalt. De tweepersoonsspellen staan tot hiertoe ook slechts op 3, maar dat is een kwestie van tijd… dat kan bij wijze van spreken op één dag verholpen worden.

De categorie kinderspellen loopt ook anders dan vorig jaar, ons neefje (inmiddels 6,5 jaar) speelt meer en meer ‘volwassen’ spellen mee, we vinden dan ook dat we die niet meer in die categorie kunnen plaatsen. Gelukkig weten we nog wel wat andere kindjes te vinden voor een leuk spelletje, want daarbij zal ons mini-boontje nog niet meteen kunnen helpen! De categorieën met een thema (vervoersmiddelen, over steden en met meeples) gaan traag vooruit maar schommelen toch allemaal rond de 5 spellen, spannend hoe dat nog zal vorderen.

Na 100 dagen in 2015 kunnen we dus concluderen dat het traag maar regelmatig vordert. Het is nog moeilijk om te voorspellen of het gehaald zal worden en welke categorieën ons het vuur aan de schenen zullen leggen. Doorheen het jaar kan je steeds onze voortgang volgen op deze pagina: 15×15-challenge.

Logoblog