Spelbeschrijving

Via AppiaIn dit spel bouwen de spelers aan de ‘Via Appia’, een weg uit het Romeinse Rijk die Rome verbindt met Brindinsi.

Tijdens je beurt kan je kiezen uit één van volgende acties:
1. Inkomen: krijg stenen en/of geld
2. Steengroeve: Duw je stenen in de steengroeve in de hoop dat er langs de andere kant stenen uitvallen, deze kan je omzetten in tegels.
3. Bouw aan de weg met je verzamelde tegels
4. Reis met je ontdekker over de reeds aangelegde weg

Je krijgt punten door aan de ‘Via Appia’ te bouwen of wanneer je aankomt in een stad. Op het einde van het spel krijgen diegenen die het meeste aan de weg gebouwd hebben nog extra punten. Het spel eindigt wanneer de ‘Via Appia’ volledig gelegd is of wanneer een speler arriveert in Brindinsi.

Onze mening

Via Appia is een echt familiespel. Het is snel uitgelegd en gemakkelijk te begrijpen aangezien alles logisch in elkaar zit volgens de thematiek. Het speelt erg vlot en vooral de steengroeve is erg leuk. Op het materiaal valt ook helemaal niets aan te merken, zoals we van Queen Games gewoon zijn.

Echter hebben we ook wat minpunten aan dit spel gevonden. Op sommige momenten kan je gewoon niets nuttig doen: wanneer je op je weg geblokkeerd staat door iemand die voor je staat, wanneer de steengroeve niet vol genoeg ligt en het dus geen nut heeft om er iets door te duwen, .. Ook als je geld nodig hebt (om te reizen) kan het best een tijdje duren eer je genoeg verzameld hebt aangezien je vaak maar één muntje kan nemen als je kiest voor actie 1 (inkomen).  Voor een familiespel is dat misschien niet zo erg, al wil je het soms gewoon wat beter in handen hebben..

Conclusie: Via Appia is een heel vlot en thematisch leuk spel. Het is niets voor diegenen die graag alles in handen hebben, maar een ideaal spel in een rustige sfeer. 7/10

Via Appia

Auteur: Michael Feldkötter
Uitgeverij: Queen Games
Speelduur: ± 45 min.
Aantal spelers: 2 – 4
Vanaf 8 jaar