Spelbeschrijving

Je kan het wellicht al raden… in VivaJava gaan we allemaal aan de slag om onze klanten de lekkerste koffie voor te schotelen. Probeer de beste bonen van het land te gebruiken voor een waardevol kopje of maak een kleurrijke mengeling. Of kies jij ervoor om eerst wat ervaring op te doen zodat het de volgende ronden alleen maar beter kan zijn? Aan jou de keuze!

Als je aan de beurt bent dobbel je met vijf witte dobbelstenen, in tegenstelling tot vele andere dobbelspelletjes heb je hier (aanvankelijk) maar één kans, daarna moet je beslissen of je gaat mengelen of onderzoeken. Om te onderzoeken kies je één kleur van dobbelstenen en kleur je dat aantal op je persoonlijk koffieblaadje. Als je bv. twee groene dobbelstenen hebt gedobbeld kan je er voor kiezen om twee groene bonen op je blaadje in te kleuren. Van zodra je minstens twee bonen in een bepaalde kleur hebt aangeduid krijg je in je volgende beurten een bepaald voordeel, je kan er vb. mee herdobbelen of een dobbelsteen opwaarderen. Deze acties zijn verschillend per kleur en per spel. Je hebt niet alleen twee varianten maar ook een uitbreiding met 24 fiches waarbij die acties steeds willekeurig getrokken worden. Van zodra je 5 dezelfde bonen hebt gekleurd kan je die actie zelfs twee keer per beurt uitvoeren, na 7 gekleurde bonen levert dit je ook nog eens 2, 3 of 4 punten op, al kan je de actie dan niet meer gebruiken. Je kan in de onderzoeksfase ook aroma-dobbelstenen bemachtigen, of toch als je tijdens je worp zwarte bonen gedobbeld hebt. Dankzij deze aroma-dobbelstenen heb je de volgende beurt een grotere kans op een betere worp, je hebt niet alleen méér dobbelstenen maar ook een kans op een joker! Bovendien kan je deze dobbelstenen ook mee werpen als je tegenstanders aan de beurt zijn, als ze jouw aromadobbelsteen dan willen gebruiken voor een mengeling geniet jij mee van de punten!

Als je een mengeling maakt is het simpel: met 5 verschillende bonen maak je een regenboogmengeling, met minstens twee dezelfde bonen kan je de beste koffie van het dorp maken. Beide mengelingen leveren je meteen één punt op, als het bordje van die mengeling de volgende ronde nog steeds voor jou ligt kan je er alweer tot drie punten mee verdienen. Een regenboogmengeling kan je zomaar wegnemen van een tegenspeler, om de beste koffie van het dorp te maken moet jouw mengeling uiteraard beter zijn: meer gelijke bonen dus! Die beste koffie levert je elke ronde drie punten op zolang niemand beter is dan jou, maar in tussentijd kan jij niets doen en wordt je koffie alleen maar kouder… Of lever je het label van ‘beste koffiemaker’ in en ga je opnieuw aan de slag? Aan jou de keuze!

Er zijn dus twee manieren om punten te scoren: door het maken van mengelingen (één punt op het moment zelf, later krijg je elke beurt punten zolang niemand beter doet) en door het onderzoeken van bepaalde acties. Van zodra één speler 21 punten behaald eindigt het spel meteen, deze speler is onherroepelijk de beste koffiemaker.

Onze mening

Ook al is het maar een dobbelspelletje, de spelregels zijn niet op 1, 2, 3 gelezen. Het kostte best wel wat tijd voor we helemaal doorhadden hoe alles nu juist in zijn werk ging, maar eens je een speelsessie achter de rug hebt krijg je er maar geen genoeg van! Al bij al is het best eenvoudig uit te leggen, ook al doen de lange, Duitse en overbodige overzichtskaarten anders vermoeden. Dit dobbelspel speelt erg vlot en toch zit er meer in dan je aanvankelijk zou denken. Je moet bepaalde keuzes maken: iedereen wilt wel eens de beste koffie van het dorp maken, maar door te onderzoeken krijg je heel wat voordelen waardoor het straks misschien gemakkelijker wordt? Bovendien kan je ook via dat onderzoeken heel wat punten scoren, een manier dat vaak onderschat wordt. Wij speelden die basisvariant al met plezier een vijftal keren, je kiest steeds een andere weg (afhankelijk van je dobbelsteenworp) en het gaat dus niet snel vervelen. Maar als dat toch het geval is heb je nog een andere variant én kan je dankzij de ‘Al Gusto’-uitbreiding nog meer variatie aan het spel toevoegen. Het aantal spelers heeft weinig invloed op het spel, zowel met 2, 3 als 4 spelers beleefden we veel plezier aan dit koffie-dobbelspel. De aroma-dobbelstenen en het feit dat de beurt van een tegenstander ook voor jou interessant kan zijn zorgt ervoor dat je je geen seconde gaat vervelen. Even voor de duidelijkheid: het is en blijft een dobbelspel waar wel wat geluk mee komt kijken, maar met deze tijdsduur kan dat geen probleem zijn, toch? Het grootste nadeel is wat ons betreft het blokje met scoreblaadjes. Ze zijn dan wel dubbelzijdig bedrukt, maar aangezien elke speler steeds één blaadje nodig heeft gaan die er snel door.

Conclusie: Een snel dobbelspel met verschillende keuzemogelijkheden!

VivaJava

Met dank aan Pegasus Spiele!

Met dank aan Pegasus Spiele!

VivaJava: The Coffee Game: The Dice Game

Auteur: T.C. Petty III
Uitgever: Pegasus Spiele
Aantal spelers: 1 – 4
Tijdsduur: ± 20 min.
Vanaf 10 jaar