Spelbeschrijving

In Wakanda staan twee spelers aan het hoofd van een stam, beide stammen bouwen samen indrukwekkende totempalen, maar uiteindelijk zal er toch maar één eigenaar zijn! Diegene die de drie meest prestigieuze totempalen bezit aan het einde van het spel wordt de winnaar van Wakanda.

Aan het begin van het spel worden er zes willekeurige dorpstegels getrokken en op tafel gelegd, de eerste drie zijn aan het begin beschikbaar. Telkens wanneer een totempaal volledig afgewerkt is wordt er een nieuwe dorpstegel beschikbaar. In een spel voor gevorderden kan je er ook voor kiezen om de tegels die nog niet beschikbaar zijn gedekt te leggen waardoor de spelers nog niet kunnen zien wat er volgt. Als je aan beurt bent mag je eerst een totemonderdeel uit het zakje nemen, daarna kan je één onderdeel plaatsen op één van de drie beschikbare dorpstegels. Dat kan het onderdeel zijn dat je zonet uit het zakje genomen hebt, één dat je nog in je bezit hebt van een vorige beurt of één van je eigen versieringen. Van zodra er een versiering op een totempaal gezet wordt kan niemand nog verder bouwen aan die totem, die paal is dan het eigendom van de speler die zijn kopstuk erop plaatste.

Er wordt op deze manier verder gespeeld tot alle totempalen af zijn. Als een speler geen kopstukken meer heeft moet hij dus toch verder spelen en gewone totemonderdelen plaatsen tot het spel ten einde is. Daarna volgt de puntentelling. De dorpstegels geven aan op welke manier de totempalen gescoord worden. Sommige dorpen bepalen dat je punten krijgt afhankelijk van de symbolen op je totempalen, een zeldzame adelaar is daarbij veel meer punten waard dan een tipi. Andere dorpstegels leveren dan weer punten op voor je hoogste totempaal of voor elke verschillende kleur verf dat op je totempalen gebruikt werd. Tenslotte is elke zon op je totempalen een strafpunt waard, tenzij je de dorpstegel met de zon bezit! Dan zijn zonnen geen strafpunten maar leveren ze je juist een punt op! Diegene die daarna de meeste punten heeft wint het spel.

Onze mening

Wakanda is een spel voor twee spelers dat bij ons zeer goed in de smaak viel. Het begon helaas wel met een negatieve toon aangezien de Nederlandse spelregels wel wat fouten bevatten. Wat logisch denkwerk en een kijkje naar de Engelstalige spelregels bracht ons al snel op het goede spoor, maar toch. Het spel is héél eenvoudig: een onderdeel nemen en een onderdeel plaatsen. Toch gaat er zoveel schuil achter deze eenvoudige spelregels. Je zal telkens opnieuw moeten beslissen waar je welk onderdeel plaatst, als je meewerkt aan een waardevolle toren loop je het risico dat je tegenspeler die toren claimt in zijn volgende beurt. Maar die speler staat in zijn volgende beurt uiteraard voor hetzelfde probleem: maak je een totempaal af of wacht je nog even af in de hoop nog betere totempalen te bemachtigen? Soms is het goed om snel een goede totempaal in je bezit te hebben, maar soms ook niet, want dan moet je je tegenspeler misschien wel helpen aan het einde van het spel. De variant voor gevorderden voelt heel anders aan. In het basisspel heb je van in het begin een overzicht over welke dorpstegels beschikbaar zullen worden, je probeert een plannetje te maken en weet dus wat je nog kan bemachtigen. In die gevorderde variant weet je dat niet en is het gokken welke tegels er wel of niet zullen komen.

Het spel ziet er bovendien erg mooi en leuk uit! De doos bevat om te beginnen een mooie lay-out en is van een goede kwaliteit, net als de onderdelen van het spel. Wakanda is voor ons een leuke filler die erg leuk speelt, heel eenvoudige spelregels heeft en toch een klein beetje denkwerk vraagt. We zullen Wakanda met veel plezier opnieuw spelen!

Conclusie: Wakanda is een leuke filler voor twee personen!

Met dank aan Blue Orange!

Met dank aan Blue Orange Games!

WakandaWakanda

Auteur: Charles Chevallier
Uitgever: Blue Orange Games
Aantal spelers: 2
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 8 jaar