In de Gentse Eskimofabriek werd de zomer afgelopen weekend al spelend ingezet. Toen we zaterdag aankwamen liepen er heel wat gezinnen met jonge kinderen richting de Eskimofabriek, daar kwamen ze terecht in een lange rij. Het kassasysteem stond zaterdagochtend nog niet helemaal op punt, waardoor de vroege vogels even geduld moesten hebben. Een eerste punt dat voor verbetering vatbaar is, en dat heeft de organisatie zelf ook gemerkt. Resultaat? Op zondagochtend was er geen file te bespeuren, de kassa ging anders te werk en iedereen kon dat grote piratenschip al snel gaan bewonderen.

Zomerspel stond dit jaar volledig in het thema van piraten, het podium waar de verschillende acts, prijsuitreikingen en de quiz doorgingen was dan ook volledig omgebouwd tot een groot piratenschip. Wanneer je ook voorbijkwam, je zag telkens weer kinderen die samen speelden op dit prachtige schip. Verder vond je in de grote inkomhal – genaamd de “Patio” – vele tafels waar je spellen (vaak met het thema piraat) kon spelen en enkele kraampjes waar je drinken en eten kon bestellen. Daarvoor had je trouwens een drink- en eetkaart nodig, zelfs daarbij hadden ze aan de lay-out gedacht. Een mooi gedrukte, dubbelzijdig gekleurde kaart waarmee je tot 5 euro aan eten of drinken kon spenderen. Het oogde heel mooi, maar of dat nu echt nodig was… Wat verder in de zaal vond je de fotobox “Snap-O-matic”, wat leuk! De fotobox maakt gratis (!) een foto en print hem meteen voor je af. Het is meteen een mooie herinnering aan een leuke dag. Achteraan in de zaal nog levensgrote demo-spellen van o.a. Colt Express, Takenoko, Ticket to Ride & Jakkiebak, Kippenkak! Op zondag vond je er ook Mr. EnigMa die groot en klein kon laten verbazen met zijn goocheltrucs.

zomerspel-1074

Daarnaast had je de grote fabriek, nergens anders werden er meer spellen gespeeld dan in deze grote ruimte. Heel wat tafels waren voorzien van spellen met uitleggers, in het midden van de zaal was er bovendien de uitleen waar je zelf een spel kon kiezen om te spelen. Net zoals vorig jaar kon je vooraf een spel reserveren, ideaal als er enkele spellen zijn die je kost wat kost wilde spelen. Je hebt deze keer dus niet de pech dat die tafel steeds bezet is. Het uitleenprincipe zorgde vorig jaar voor verwarring, het was niet altijd duidelijk waar je nu wel en niet kon gaan spelen, wat er wel en niet gereserveerd was. Ook dat was wat ons betreft nu veel beter: als je een spel gereserveerd had kan dat gewoon doorgaan, als je geen spel gereserveerd had kon je gewoon kiezen tussen de vele andere spellen die beschikbaar waren. Wij hadden persoonlijk niets gereserveerd maar hebben toch heel wat speelmogelijkheden gehad. Helaas was het op sommige plaatsen in de zaal wat donker om aangenaam een spel te kunnen spelen. De tweedehandsstand was op zijn minst bijzonder te noemen. Sommigen vonden het gemakkelijk dat ze gewoon op de lijst konden kijken welke spellen er werden aangeboden, en dan is het maar duimen dat dat ene spel niet verkocht wordt in de tijd dat je staat aan te schuiven. Voor anderen – vooral de beginnende spelers – was dat dan weer minder leuk, een lijst met die vele titels zegt vaak niet zoveel. Over deze stand zijn er veel voor- en tegenstanders, laat ons zeggen dat wij ergens in het midden zitten. Zomerspel was ook voorzien van twee verkoopstands, beide winkels boden 10% korting aan maar hadden helaas geen echte koopjes bij.

Er werd ook veel aandacht besteed aan kinderen, in de Binnentuin konden ze zich uitleven op het springkasteel en laten omtoveren in het schmink-atelier. Maar daarnaast was er ook een mooi aanbod van kinderspellen, een schattenjacht, een goochelaar, piratenfilms, een ballonman,… De comedy shows konden ons helaas minder bekoren. De Barbecue was heel erg lekker, maar helaas moest je daarvoor op voorhand reserveren. Organisatorisch uiteraard volkomen te begrijpen, maar voor gezinnen die pas ‘s ochtends beslissen om naar Gent af te zakken toch wel jammer dat alles daar zo lekker ruikt en jij het met een belegd broodje moet doen. Tenslotte had je nog de quiz, die ze toegankelijk maakten voor zowel gelegenheids- als expertspelers. Na enkele ronden werd het al snel duidelijk dat die quiz wel erg moeilijk was voor de doorsnee speler.

Zomerspel was een evenement met een ontzettend mooie aankleding. Je voelt gewoon dat alle organisatoren en vrijwilligers er heel veel voor hebben gedaan. In tegenstelling tot de editie van vorig jaar heeft de organisatie een heel grote stap voorwaarts gezet. Er zijn uiteraard ook nog enkele punten die voor verbetering vatbaar zijn, maar over het algemeen hadden wij een zeer positief gevoel na 2 dagen Zomerspel en komen wij volgend jaar graag terug!