Spelbeschrijving

Een mooie zomerdag in de dierentuin, ware het niet dat alle babydieren schrik hebben van de leeuw en dus allemaal door elkaar gelopen zijn! Het is nu aan ons om de broertjes en zusjes terug bij elkaar te helpen en op de juiste plaats in de zoo te zetten. We zullen goed moeten samenwerken om alle dieren op hun plaats te zetten voordat de directeur in zijn dierentuin aankomt, anders verliezen we het spel.

Net zoals bij een gewone memo liggen alle dierenplaatjes gedekt op tafel en mag je tijdens je beurt twee plaatjes omdraaien. Heb je twee dezelfde dieren gevonden? Dan mag je deze twee plaatjes in de dierentuin leggen. In het andere geval is het belangrijk dat alle spelers goed meekijken welke dieren er werden omgedraaid, want ook die zullen we straks moeten vinden! Als we één van de twee grote leeuwen omdraaien gaan alle babydieren weer lopen van de schrik, de leeuw wordt uit het spel verwijderd en alle overblijvende plaatjes worden geschud. Wanneer er één van de vijf directeuren wordt omgedraaid komt de directeur één stapje dichter richting de dierentuin, we zullen dus moeten onthouden waar de directeur lag om te voorkomen dat we het spel verliezen.

Het spel eindigt als we alle dierenplaatjes terug in de zoo hebben gelegd of wanneer de directeur de zoo bereikt. In het eerste geval winnen we samen het spel, in het andere geval verliezen alle spelers.

Onze mening

ZooMemo is een coöperatief kinderspel vanaf 5 jaar. Wij zijn er zeker voorstander van om coöperatieve spellen te spelen met kinderen, zo leren ze samen omgaan met overwinningen en verlies. Al voelt diegene die er voor zorgt dat de directeur toekomt (door het plaatje met de directeur om te draaien) zich vaak schuldig dat iedereen daardoor verliest. Een coöperatief memory-spel is speciaal en hebben we nog niet eerder gezien, maar het werkt. Het samenwerken in dit spel vat iedereen op een andere manier op, uiteraard wil je allemaal winnen, maar het is niet de bedoeling dat het slimste kind uit de groep het spel helemaal gaat dirigeren. Het probleem uit vele coöperatieve spellen schuilt ook hier om de hoek.

De dieren zien er leuk uit maar de kleuren van de doos zijn niet meteen aantrekkelijk voor kinderen. Het voordeel daarvan is dat mensen met een handicap van dit spel kunnen genieten zonder dat ze beseffen dat ze een kinderspel aan het spelen zijn. Wij speelden het met een groep mensen met een handicap en ze waren alvast erg enthousiast over het spelletje. Wat hoeven wij daar dan nog aan toe te voegen?

Conclusie: ZooMemo is ideaal voor kinderen die graag memory spelen en niet tegen hun verlies kunnen!

Met dank aan Zonnespel!

Met dank aan Zonnespel!

ZooMemo

Auteur: Marleen Van Hoornyck
Uitgeverij: Zonnespel
Aantal spelers: 1 – 8
Tijdsduur: ± 15 min.
Vanaf 5 jaar