Gouden molen voor het mooiste spel

We lieten het in eerdere afleveringen al wel eens vallen: de kwaliteit van de spellen gaat de laatste tijd in stijgende lijn. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan mooi illustraties maar ook het materiaal is tegenwoordig heel mooi afgewerkt.  Bovendien gaan de dozen er ook op vooruit! Vergeet die dunne kartonnen doosjes uit onze kinderspellen-tijd, je krijgt tegenwoordig steeds vaker een mooi bedrukte doos voorzien van een handige inleg waarin je al het materiaal mooi kan opbergen. Toen we overlegden welk spel deze gouden molen zou verdienen viel ons op dat deze mooiste spellen ook erg hoog eindigden in de verkiezingen van onze andere gouden molens: vaak is het dé kers op de taart voor een goed spel. Uiteindelijk waren we het allebei meer dan eens over de winnaar, een klassieker dat in 2014 werd heruitgebracht in een wel héél erg mooie jasje: Ticket to Ride – 10 jaar.

goudenmolenticket

Ticket to Ride is dé klassieker en voor ons nog steeds het ideale instapspel voor niet-spelers. Als je dit leest en nog nooit eerder een potje Ticket to Ride gespeeld hebt: ga het spel gauw testen, het is iets wat je op zijn minst gespeeld moet hebben! Deze luxe editie kan dan wel niet gecombineerd worden met de uitbreidingen van Ticket to Ride, maar het materiaal uit deze editie valt moeilijk te overtreffen. De klassieke USA-map is voor de gelegenheid voorzien van nieuwe illustraties. Daarnaast krijgen de spelers hun wondermooie treintjes elk in een blikken doosje. Om het helemaal af te maken, wat had je nu verwacht, zorgde Days of Wonder voor een mooie doos waarin je al dat prachtige materiaal veilig kan opbergen. Een set foto’s is in dit artikel wel op zijn plaats:

[Best_Wordpress_Gallery id=”6″ gal_title=”Ticket to Ride – 10 jaar”]


AlchemistsWe lieten al vallen dat de prijswinnaars van onze andere gouden molens ook in deze categorie hoog eindigden, Alchemists staat hier dus zeker op zijn plaats. Het vernieuwende – en voor ons beste – expertspel is ook voorzien van prachtige illustraties en ziet er met die eigen labo’s wel indrukwekkend uit. De te grote +/- fiches uit de eerste editie zijn inmiddels vervangen door fiches die perfect passen. Een handige inleg is hier niet voorzien, maar de doos zit zo al vol genoeg dus dat is misschien maar goed ook.

SplendorDan heb je nog Splendor, onze gouden molen voor het beste familiespel. Een kort, verslavend en eenvoudig spel gaat niet altijd samen met zo’n kwaliteit, maar dat is bij Splendor wel het geval! De kaarten zijn – alweer – voorzien van mooie illustraties en de zware fiches zijn van heel goede kwaliteit. Het spel zou perfect gespeeld kunnen worden met doodgewone kartonnen fiches, maar deze afwerking maakt de beleving compleet. Nogmaals een bewijs: het materiaal maakt een goed spel dus helemaal af!

SultaniyaDan heb je nog Sultaniya, nog zo’n spel uit 2014 dat wel erg mooi materiaal heeft. Er is aan alle illustraties gedacht, de kleinste details vallen op tijdens het bouwen van je paleis. Op het eerste zicht spreken die tegels dan wel niet zo aan als de illustraties in de vorige drie spellen, maar er was wel veel aandacht voor detail. Dankzij de mooie inleg, saffieren en geesten staat Sultaniya toch meer dan verdiend in deze reeks.

Onze reeks loopt net als het jaar stilaan op zijn eind, maar we hebben nog enkele verrassingen in petto. Kom op Kerstdag even langs om te zien wat voor ons de grootste verrassingen van het jaar waren!