Gouden molen voor de beste filler!

Het nieuwe jaar komt nu wel erg dicht bij. Het wordt dus hoog tijd om onze allerlaatste gouden molen uit te delen. Die zal gaan naar een filler, een kort maar leuk spelletje dat we erg graag spelen tussen alle langere spellen door. Wij hechten best veel belang aan een goede filler. Zo’n kort spel komt niet enkel tussen de lange spellen door op tafel maar is ook ideaal om te spelen met niet-spelers. Fillers vormen dus een belangrijk onderdeel in onze spellencollectie, we telden dit jaar maar liefst 46 fillers die bij deze mini-verkiezing hoorden. Toch waren we het heel snel eens over de winnaar van deze gouden molen: we kozen er voor om Kruiswoord te bekronen tot beste filler dat we in 2014 hebben ontdekt!

goudenmolenkruiswoord

In onze recensie over Kruiswoord schreven we al dat we niet zo’n grote fan zijn van woordspelletjes, al komt dat grotendeels door het feit dat er zo weinig goede woordspellen bestaan. Kruiswoord is daar wel degelijk een uitzondering op en heeft alles wat een filler voor ons moet hebben. Het zit in een klein doosje en is eenvoudig mee te nemen, het is gemakkelijk en kort uit te leggen (ook aan niet-spelers) en is bovendien goedkoop. Het spel is leuk voor jong en oud, iedereen kan zijn eigen woordenschat ervoor gebruiken. Het is in dit woordspel niet nodig om moeilijke, lange woorden te vormen met de x of de y, een simpel woordje zoals ‘appel’ kan je al de volle 10 punten opleveren. Wat ons betreft: een must-have!


MahéEen andere filler die indruk op ons heeft nagelaten was Mahé. Het spel ziet er mooi uit en trok ons al aan vooraleer we wisten wat het inhield. Mahé is een heruitgave van een spel genaamd ‘Die heisse Schlacht am kalten Buffet’ uit 1974. Een onaantrekkelijk uiterlijk en een lange titel, maar toch aangeraden door de jury van Spiel des Jahres 1990. De uitgeverij Franjos Spiele heeft dit pareltje wat herwerkt en in een mooi jasje gestoken. Ook Mahé kwam al met verscheidene spelers op tafel en viel telkens in de smaak, al heeft het spelersaantal hier wel een invloed op het spel. Lees daarvoor onze recensie.

PairsOok Pairs behoort tot de leukere fillers die we dit jaar ontdekten, al staat de recensie ervan momenteel nog niet online. Het is een heel eenvoudig kaartspelletje met een hoge geluksfactor, maar iedereen kan meespelen. De makers noemen het een ‘pub game’: het is verslavend, duurt niet lang, zit in een klein doosje én is goedkoop. We speelden het spelletje voor het eerst op 5 november, maar het kwam sindsdien al 17 keer op tafel. Ideaal om ergens mee naartoe te nemen! Hou onze blog zeker in de gaten, in de loop van januari zal de recensie zeker online verschijnen.

Kruiswoord stond deze keer met kop en schouders bovenaan, daardoor werd het moeilijk om een echte volgorde te bepalen voor de opvolgers. Tsuro is een filler/familiespel dat we al veel langer kenden maar wel dit jaar op onze blog is beschreven, dé hit bij ons in de familie. Blueprints is dan weer een filler dat in de smaak viel bij de veelspelers maar dat we niet spontaan op tafel legden als we niet-spelers op bezoek hadden. Ook Glastonbury is een erg leuk tussendoortje, zeker ook aan te raden met twee spelers. Voor meer spelers hebben we tenslotte nog Linko, ons meest gespeelde spel van het jaar!

Deze reeks loopt nu echt bijna op zijn einde… Binnen twee dagen kan je hier het allerlaatste deel lezen, maar het onderwerp daarvan houden we nog eventjes geheim!