Spelbeschrijving

In ESSEN: The Game kruip je in de huid van één van de vele geeks die elk jaar in oktober afzakken naar hét grootste evenement in de wereld der gezelschapsspelen: SPIEL. Elke speler begint het avontuur met €300 en zoekt zijn weg tussen een massa volk naar de stands van zijn favoriete uitgevers. Je probeert de spellen aan te kopen die op je verlanglijst staan, maar ook die spellen die momenteel populair blijken te zijn op BoardGameGeek. Veel spellen aankopen heeft echter ook z’n nadelen: je moet meer sleuren en je zal je moeilijker kunnen verplaatsen door de hallen. Er is maar één oplossing: terug naar de parking, alles in de koffer, eventueel wat extra geld afhalen en terug naar binnen! Gelukkig kan je af en toe terug op krachten komen door in de verbindingsgang iets te eten..

Wanneer je aan de beurt bent kan je een aantal acties uitvoeren, afhankelijk van het aantal spellen dat je op dat moment in je zakken meesleurt. Er zijn slechts 3 mogelijke acties: verplaatsen, spellen aankopen of spellen testen. Bij het verplaatsen kan je jouw figuur naar een horizontaal, verticaal of diagonaal aangrenzende plaats verzetten. Elke ronde staan er andere spellen in de belangstelling, dat wilt zeggen dat ook die massa volk zich zal verplaatsen! In de hallen waar de massa zich bevindt zal het dus moeilijker zijn en kost elke verplaatsing je 2 acties. Op elke stand kan je ook een spel aankopen: dezelfde spellen dat zijn verschenen op SPIEL 2013, aan dezelfde prijzen! Je betaalt het juiste bedrag, ontvangt punten afhankelijk van de populariteit van dat spel en legt het spel op het laatst beschikbare actieveld op je tableau. Vanaf dan heb je dus één actieveld minder ter beschikking. Als laatste kan je ook spellen testen, hierdoor leer je nieuwe spellen kennen en wordt je verlanglijstje wat uitgebreider: neem 2 kaarten en kies hiervan één dat bij op je verlanglijst komt. Wanneer je op de parking bent kan je al je aankopen uitladen in je koffer en creëer je dus vrije actievelden die je meteen weer kan gebruiken! Bovendien kan je ook extra geld afhalen, al moet je daar wel punten voor inleveren: 2 punten voor elke €50.

Wanneer alle spelers hun acties hebben uitgevoerd is de ronde gedaan… Elke ronde worden er 6 nieuwe spellen in de hallen geleverd en wordt de volgende levering alvast open gelegd op de paletten. Hierdoor kan je inschatten wat er de volgende ronde in het spel zal komen. Afhankelijk van de nieuwe spellen die op de paletten komen wordt er bepaald welk type van spellen wel of niet populair zijn, hierdoor veranderen de bonuspunten die je krijgt bij het aankopen van spellen én wordt de massa-figuur verplaatst. Diegene die de minste spellen in zijn zakken heeft wordt de startspeler voor de volgende ronde. Na de 3de en laatste (7e) ronde volgt er een waardering: je vergelijkt de types van je aangekochte spellen met diegene die populair zijn op BoardGameGeek, Trictrac & Fairplay, als die overeen komen krijg je een aantal bonuspunten. Op het einde van het spel worden je aankopen ook vergeleken met de spellen op je verlanglijst: hoe meer spellen je kocht die op je lijstje stonden: hoe meer punten! Voor overgebleven geld krijg je uiteraard geen punten: wie vertrekt nu vanuit Essen mét geld op zak?!

Onze mening

Wij waren vanaf het eerste spel meteen enthousiast! Het is haast niet te geloven hoe je het ‘Essen-gevoel’ kunt nabootsen in een spel. Gedurende 60 min. heb je echt het gevoel dat je rondloopt op dé grote beurs waar iedereen naar uitkijkt, op zoek naar de nieuwste pareltjes. Niet alleen zijn de prijzen en de spellen dezelfde als op Spiel 2013, maar ook de locatie van de verschillende uitgevers klopt! Thematisch zit het heel erg goed in elkaar wat het gevoel zo compleet maakt.

In de verschillende sessies dat wij het spel gespeeld hebben won er altijd iemand met een heel andere strategie, wat wilt zeggen dat er verschillende mogelijkheden zijn en er niet één strategie is waar je ‘altijd’ mee wint. Zo kan je je focussen op je verlanglijst om zo veel punten te scoren op het einde, of door spellen te kopen die populair zijn en gedurende het spel veel punten opleveren. Door de ranking op BGG e.d. in de gaten te houden kan je ook veel punten scoren na de 3de en laatste ronde, wat ook een winnende strategie kan zijn. We hebben ook al mensen weten winnen die op alles letten (verlanglijst, populariteit en  de ranking).. Alles is dus mogelijk! Het spel is ook elke keer verschillend: niet alle spellen zijn aan het begin van het spel beschikbaar in de hallen en je zal dus elke keer opnieuw op zoek gaan naar een ideale weg. Het is wel erg belangrijk om regelmatig terug naar de parking te gaan: het creëert extra acties én verhoogt de kans om startspeler te zijn als je minder spellen op zak hebt! Startspeler zijn kan een voordeel zijn in dit spel omdat je dan als eerste bij de net verschenen spellen kan geraken..

Daarnaast heeft het spel een groot doelpubliek. Als trouwe SPIEL-bezoeker is het leuk om een spel te spelen dat je hetzelfde gevoel geeft als het bezoeken van de beurs, maar ook als je nog nooit naar SPIEL geweest bent is het gewoon een erg leuk spel.. De spelregels zijn heel eenvoudig uit te leggen en het spel heeft toch voldoende diepgang. Het heeft in dit spel geen voordeel als je het al vaak gespeeld hebt, vooral doordat de levering van spellen altijd anders verloopt. Zelfs Etienne Espreman is nog verslaanbaar door een ‘newbie’, ondanks dat hij het spel al ongeveer 100 keer gespeeld heeft.

Conclusie: ESSEN The Game is een erg verslavend spel, heeft een leuk thema en speelt heel vlot.

Edit 29/11/’14: Deze preview was gebaseerd op het prototype. Ons verdict over het uiteindelijke resultaat vind je hier: Essen The Game – het verdict.

ESSEN The Game: SPIEL 2013

Auteurs: Frédéric Delporte, Etienne Espreman & Fabrice Beghin
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 60 min.
Vanaf 10 jaar