Spelbeschrijving

Taverna speelt zich af in het koninkrijk Averna. Op de dag van de heilige Sint Averna verzamelen alle inwoners in de hoofdstad om samen op kroegentocht te gaan. Van taverne naar taverne, drinken, zingen en vooral: feestvieren! Als herbergier is dit dé ultieme kans om je slag te gaan, ieders op zijn manier: eerlijk, magisch of bedrieglijk.

Als je aan beurt bent neem je één van de beschikbare consumentenkaarten, vervolgens kan je een consument (in dezelfde kleur als de gekozen kaart) in een taverne naar keuze plaatsen. Als de kleur van je cliënt overeenkomt met de gekozen plaats mag je jouw pion één stap vooruit zetten op het bijhorende consumentenspoor. Vervolgens krijgen de eigenaars van deze taverne inkomsten en kan jij gebruikmaken van de speciale krachten van één van de aanwezige figuren. Zo kan je bij de notaris aandelen kopen in de huidige taverne terwijl de Gob’Trotter voor extra gilden kan zorgen. Tenslotte heb je nog de prinses en de ambassadrice, zij helpen je aan koninklijke tegels of extra stappen op de consumentensporen.

Naast deze standaard acties zijn er nog heel wat extra’s die je kan activeren. Als de gilde van je consument overeenstemt met de gilde in de taverne heb je namelijk recht op iets extra. Dat kan wat extra inkomen zijn, maar ook een nieuwe toverkaart. Elke beurt kan je ook één van die kaarten uitspelen en zo een magische actie uitvoeren.

Het spel eindigt na 6/8 (afhankelijk van het spelersaantal) ronden, daarna volgt de puntentelling. Hiervoor wordt er gekeken naar het consumentenspoor, diegene die het hoogst gerankt is op het vooraf gekozen spoor mag als eerste kiezen op welke manier hij/zij punten zal scoren. Bij een gelijke stand geeft het volgende spoor de doorslag. Je kan er voor kiezen om punten te scoren voor je overgebleven geld, voor je aandelen, voor de uitgespeelde toverkaarten of gewoon 5 punten en één stap vooruit op élk van de consumentensporen. Dat laatste kan nog van pas komen in de tweede puntentelling, waar je per consumentenspoor nog punten verdient naargelang hoe ver je geraakt bent. De speler die daarna de meeste punten heeft wint het spel.

Onze mening

We waren erg benieuwd naar Taverna, het eerste spel van GeekAttitudeGames (Essen: The Game) kon zeker op ons enthousiasme rekenen en de illustraties van Taverna zagen er bovendien alweer veelbelovend uit. Het lezen van de spelregels ging niet zonder slag of stoot, het is best wennen aan die vele specifieke termen waarbij je in het begin moeilijk kan plaatsen over welk fiche of kaart het nu eigenlijk gaat. De eerste speelsessies waren best verwarrend: de grote lijnen zijn zo simpel, maar door de vele extra mogelijkheden zie je soms het bos door de bomen niet meer. Je kan consumenten naar een taverne brengen, maar wat krijg je nu weer extra, wat kan je daar al weer gaan doen en vooral: wat is nu eigenlijk de bedoeling? Je weet aanvankelijk niet op welke manier je punten gaat kunnen scoren, maar op alle onderdelen goed scoren wordt haast onmogelijk. Na de eerste twee speelsessies was dit het verdict: een goed expertspel met veel mogelijkheden en een interessante puntentelling. Vooral dat laatste, de eindtelling is bijzonder leuk, maar zorgt uiteraard ook voor het ongrijpbare tijdens het spel. De volgende sessies begonnen we opnieuw enthousiast aan Taverna, maar helaas werd het dan plots eentonig. Het plezier dat we ervoor hadden beleefd bleek plots vervlogen. Jammer.

Conclusie: Taverna is een goed expertspel met een interessante puntentelling maar een lage herspeelbaarheid.

Taverna

Met dank aan Geek Attitude Games!

Met dank aan Geek Attitude Games!

Taverna

Auteurs: Karl Marcelle
Uitgever: Geek Attitude Games
Aantal spelers: 2 – 5
Tijdsduur: ± 75 min.
Vanaf 12 jaar