Drie jaar geleden was Kobe helemaal in de ban van VTECH’s Video Globe, een wereldbol met (zo voelt het althans) oneindig veel waanzinnig interessante filmpjes. Na drie jaar en vele platte batterijtjes is deze wereldbol nog steeds iets waar zowel Kobe als Matteo regelmatig naar teruggrijpen. De verwachting was dus groot toen we zagen dat binnen diezelfde categorie nu een Video Telescoop gelanceerd werd! Vtech overtuigde alvast de jury van Toys of the Year en ging zo met de hoofdprijs lopen binnen de categorie ‘Ontdekking/Wetenschap’ en won bovendien nog de publieksprijs in de algemene categorie voor speelgoed!

Kobe en Matteo waren dan ook super enthousiast bij het zien van die telescoop, want een telescoop is iets wat ze ongetwijfeld al langer op hun verlanglijstje hadden staan. Het weer was niet geschikt om meteen naar buiten te lopen, maar geen nood: deze video telescoop heeft ook een berg aan videomateriaal om binnenshuis voor amusement te zorgen. De beelden van NASA zijn onderverdeeld in 6 categorieën: onze maan, sterrenbeelden, ons zonnestelsel, ruimtereizen, het leven van sterren & de ruimte ontdekken. De filmpjes zijn van uitstekende kwaliteit en zijn heel leerrijk, maar zijn qua hoeveelheid eerder beperkt. In tegenstelling tot onze ervaring met de Video Globe hadden we hier relatief snel het gevoel alles gezien te hebben. Dan is er nog een Kosmische Quiz, die is wel eens leuk, maar er worden geen scores bijgehouden die je later kan verbeteren of dergelijke, dus dat is ook niet iets dat je opnieuw en opnieuw blijft doen. Het spel waar je robots moet repareren vonden zowel Kobe als Matteo wel heel leuk; maar dan transformeer je jouw telescoop eerder in een mini game-console.

Het is natuurlijk ook een échte telescoop, dus van zodra het weer en de maanstand het toelieten (en dat was de laatste maand niet zo’n eenvoudige opdracht), trokken we naar buiten! Door de telescoop kijken werkt hier als een grote verrekijker met een schermpje, maar het is niet zo dat je met de telescoop dingen kan zien die je met het blote oog níet kan zien. Zoals in de handleiding vermeld kan je geen foto’s maken van verre sterren, maar kan je hier alleen de maan aan de nachtelijke hemel mee vastleggen. Laat je ook niet vangen door de beloofde vergroting, ze spreken wel degelijk over een 110x zoomvergroting, wat een digitale zoom is en geen optische vergroting. Die komt de scherpte uiteraard niet ten goede. Om de gemaakte afbeeldingen te kunnen overbrengen naar een computer heb je een microSD-kaartje nodig, maar aangezien het geheugen best beperkt is, is zo’n kaartje zowieso wel aan te raden. Tenslotte slurpt het ook best wel wat batterijtjes.

Of deze Video Telescoop echt iets voor jou is, hangt helemaal van jouw verwachtingen af. Ben jij op zoek naar een eerste, echte telescoop voor jouw kind? Dan kan je deze beter links laten liggen. Ook wie al een uitgebreide kennis van de ruimte heeft zal met deze Video Telescoop wat op zijn honger blijven zitten. Maar toont jouw kind veel interesse in het heelal en wilt hij daar graag meer over te weten komen? Dan is deze Video Telescoop wel leuk om op een laagdrempelige en eenvoudige manier in contact te komen met alles wat met de ruimte te maken heeft. En dat zowel via foto’s, filmpjes, weetjes, spelletjes én met de telescoop.

Mijn Interactieve Video Telescoop

Vtech, vanaf 7 jaar