Spelbeschrijving

Je bent chef-kok op het grote ‘wok muziek festival’ en wilt de bezoekers overheerlijke gerechten serveren. Helaas heeft een dief al je standaard ingrediënten gestolen en zal je dus creatief uit de hoek moeten komen. De ingrediënten worden vervangen en de koks gaan op zoek naar nieuwe gerechten met de grote woksterren zoals Tina Tuna, Freddie Broccoli of Ozzy Octopus.

Aan het begin van het spel krijgen alle spelers 3 muntkaarten. In het midden van de tafel liggen 4 rijen ingrediënten met daarnaast enkele muntkaarten, de muntkaarten bepalen de kostprijs van de bijhorende ingrediënten. Als je aan de beurt bent kan je kiezen tussen de drie verschillende acties: een munt nemen, ingrediënten aankopen of een wokkaart nemen. Door een munt te nemen zal de prijs van de ingrediënten dus goedkoper worden, maar dit is de enigste manier om aan geld te geraken. Als je een rij ingrediënten wilt aankopen betaal je de huidige prijs en leg je deze munten bij de muntkaarten die er al lagen, de volgende ingrediënten zullen dus weer erg duur zijn in het begin. De laatste actie dat je kan uitvoeren is een wokkaart nemen, daarvoor zal je ingrediënt-kaarten moeten neerleggen waarop in totaal vier keer hetzelfde symbool staat afgebeeld. Er zijn heel wat verschillende wokkaarten, deze bepalen hoe je aan het einde van het spel punten kan verdienen. De dichte woks leveren gewoon een bepaald aantal punten op, voor andere wokkaarten heb je uiteraard ingrediënten nodig. Zo zijn er woks die punten opleveren voor een combinatie van verschillende ingrediënten maar ook woks waar je zoveel mogelijk dezelfde ingrediënten voor nodig hebt. Met de restjes wok kan je nog één punt verdienen per ingrediënt dat je over hebt en met de handwok kan je nog punten verdienen voor je overige handkaarten.

Van zodra beide rijen naast een groep munten zijn uitverkocht eindigt het spel, alle spelers krijgen daarna nog één actie. Voor de puntentelling mogen alle spelers hun verzamelde ingrediënten verdelen over hun verschillende woks, daarvoor mogen ze zowel de ingrediënten op hand gebruiken als die ingrediënten dat ze eerder gebruikt hebben om hun woks aan te kopen. Afhankelijk van het aantal ingrediënten dat je in je woks hebt liggen verdien je punten, de speler met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

Toen het spel een heel tijdje geleden verscheen waren we al meteen erg geïnteresseerd bij het zien van de cover, het is dan ook een erg aantrekkelijk doosje met heel leuke illustraties! De leuke namen maken het alleen nog leuker, naast de bovengenoemde heb je ook nog Chick’n Jagger, Mariah Carrot en Elvis the King Prawn. Het visuele plaatje klopte dus al helemaal. Het spel zelf vinden we ook heel interessant, het is vaak een spannende keuze of je een munt wilt nemen of toch al ingrediënten gaat aankopen. Je wilt de prijs uiteraard niet te goedkoop maken voor je tegenstanders, maar je wilt uiteraard ook wel wat geld verzamelen. Ook het nemen van de wokkaarten is spannend, er is namelijk van elke wok maar één exemplaar en wie eerst is heeft uiteraard de beste keuze. Het aantal wokkaarten is verschillend naar gelang het aantal spelers, maar wat nog beter is is dat nooit alle wokkaarten gebruikt worden. Elk spel kan dus een beetje verschillend zijn. Ook van de ingrediëntkaarten worden er bij 2 en 3 spelers uit het spel gehaald, als je dus wilt redeneren hoeveel ingrediënten er nog in het spel zijn kan je wel eens pech hebben! We Will Wok You heeft erg eenvoudige spelregels maar bevat toch meer diepgang dan wat je op het eerste zicht zou vermoeden.

Het spel is naar ons gevoel op z’n best met drie spelers, maar ook met vier leggen we het graag op tafel als filler. Met twee komt het spelletje niet uit de kast. Je kan alles dan uiteraard wel beter inschatten en je kan je vaak wat meer permitteren dan in een spel met 3 of 4 spelers, maar het wordt dan al snel saai.

Conclusie: We Will Wok You is een smaakmakende en leuke filler dat zeker nog op tafel zal verschijnen!

We Will Wok You

Auteur: Sebastian Bleasdale
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2 – 4
Tijdsduur: ± 30 min.
Vanaf 8 jaar